El pacte de reconstrucció post-Covid-19 arriba a les Corts només amb el suport garantit del Botànic

Vox avança que s'oposarà al dictamen mentre que Ciutadans i el PPCV encara no han desvelat el sentit del vot.

Hemicicle de les Corts, el passat 28 de juliol
Hemicicle de les Corts, el passat 28 de juliol / @cortsval

Després del pacte amb els agents socials i en l'àmbit institucional, el tercer i últim capítol de la reconstrucció valenciana després de la pandèmia és el polític i arriba aquest dimarts a les Corts, carregat de controvèrsia. El ple de la cambra debat i vota les esmenes del dictamen de la comissió parlamentària sobre la reconstrucció social i econòmica de la Comunitat Valenciana. El text final s'ha elaborat després que hagen comparegut en aquest òrgan 40 experts i 22 en altres comissions, i s'hagen rebut un centenar de documents.

Les conclusions es van debatre la setmana passada en comissió, on es va aprovar un document amb 382 propostes només amb els vots dels socis del govern, els tres partits del Botànic. Tot i això, el PSPV, Compromís i Unides Podem volen negociar fins al final amb la resta de forces polítiques per tal que el dictamen tinga més suport i tire avant amb el màxim consens possible.

Vox ja ha dit que el no al pacte és taxatiu, mentre que en Ciutadans condicionen el suport al fet que el document final incloga el compromís de no apujar impostos i que incentive la colaboració publicoprivada en el sector sanitari. El PPCV, per la seua banda, critica que, fins ara, no s'han inclòs en els pactes mesures econòmiques explícites i concretes. La presidenta, Isabel Bonig, assegurava el dilluns que estaria disposada a firmar un document que considera massa genèric, sempre que es lleven qüestions com la reversió de concessions sanitàries, la pujada d'impostos i el dúmping fiscal.

Blindar la sanitat i les condicions dels MIR

La sessió continua amb el debat d'una proposició de llei presentada pel PPCV en què demanen mesures per a garantir per llei el pressupost de la sanitat pública de la Comunitat Valenciana i la reducció d'alts càrrecs i de personal eventual de l'administració de la Generalitat. La proposta, segons ha explicat Bonig, reclama també blindar les condicions dels metges interns residents (MIR).

El col·lectiu està en vaga indefinida des del passat 21 de juliol, convocada pel sindicat mèdic CESM i i l'Associació Espanyola de MIR per a reivindicar drets laborals que, en el sector, consideren imprescindibles per a continuar treballant amb unes condicions dignes. Exigeixen negociar directament amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i rebutgen el fòrum de negociació autonòmic proposat el passat divendres. A més, han demanat la “destitució immediata” de la consellera Ana Barceló i el CESM ha denunciat la responsable de la Direcció General de Recursos Humans de Sanitat, Carmen López, per un presumpte delicte contra la llibertat sindical i el dret de vaga. Precisament aquest dilluns, els metges residents s’han tornat a manifestar pel centre de València, amb l’objectiu que Sanitat “es digne” a escoltar les seues reivindicacions.

El ple de les Corts també té previst convalidar alguns decrets llei aprovats recentment pel Consell per a fer front a la pandèmia. Entre d'altres, el que modifica la llei de coordinació de policies locals de la Comunitat Valenciana per a crear una borsa autonòmica d'ocupació temporal de policia local comú a tots els municipis, i el que fixa sancions per incompliments de les mesures contra la Covid-19 [https://apuntmedia.es/va/noticies/societat/les-infraccions-i-sancions-que-arreplega-el-decret-del-consell-al-detall], que van des dels 60 fins als 600 euros, a més del tancament de locals i negocis.

També et pot interessar

stats