Els pacients oncològics que han rebut immunoteràpia presenten quadres menys greus de coronavirus

És una de les conclusions d’un estudi sobre l’aplicació d’aquests tractaments a pacients de Covid-19 i que impulsa un investigador valencià.

Un investigador realitza tasques al laboratoris en una imatge d'arxiu
Un investigador realitza tasques al laboratoris en una imatge d'arxiu / À Punt

Els pacients oncològics que rebien prèviament un tractament d’immunoteràpia han presentat quadres menys severs davant de la Covid-19, al contrari que els pacients amb càncer que rebien tractaments immunosupressors, els quals presenten un risc d’infecció “igual o un poc major” a la mitjana. Aquestes són algunes de les bases en què se sustenta l’estudi multicèntric Copèrnic, que impulsa l’investigador i oncòleg valencià Antonio Llombart i que utilitza medicaments d’immunoteràpia que ja s’usaven de manera exitosa en alguns tipus de tumors, com el de pulmó o el melanoma, per a contindre l’avanç de la pneumònia causada per la Covid-19, atés que en els dos processos és determinant un tipus d’inflamació lligada al sistema immune. De fet, sembla que els virus comparteixen amb el càncer alguns mecanismes moleculars amb l’objectiu d’evitar la resposta immunològica de l’organisme, i el retard d’aquesta resposta permet que s’expandisquen en les etapes més inicials i n’agreugen el quadre.

Antonio Llombart Cussac, que és el coordinador de la Unitat de Mama del Servei Integral d’Oncologia Quirónsalud de València, ha explicat que, encara que l’estudi és encara molt incipient, la immunoteràpia administrada a pacients oncològics, pel que sembla, els genera una “millor resposta a la Covid-19”. El també coordinador del grup d’investigació de càncer de mama IRB-Lleida ha destacat que l’estudi Copèrnic “explora la capacitat que té el pembrolizumab, un fàrmac que s’utilitza per a tractar el càncer i és un reactivador del sistema immunològic, per a tractar pacients amb afectació pulmonar moderada o severa per Covid-19”. “Aquest fàrmac ajuda a revertir el sistema pel qual el càncer progressa en l’organisme i, d’igual manera, reverteix el sistema que utilitza el coronavirus en l’organisme per a evitar que s’active la resposta immunològica”, ha detallat Llombart. Ara, “afortunadament per al sistema i desafortunadament per a l’estudi”, la corba pandèmica s’ha aplanat i, amb ella, ha disminuït el nombre de pacients greus, amb la qual cosa “és difícil trobar aquests pacients”, encara que s’esperen els primers resultats per al setembre o l’octubre.

També et pot interessar

stats