Els nous contagis a Espanya cauen fins a 48, la xifra més baixa des del 5 de març

El Ministeri de Sanitat ho ha registrat cap defunció en les últimes 24 hores.

Casos de coronavirus a Espanya
Casos de coronavirus a Espanya / À Punt NTC

Després de cinc dies consecutius de davallada, la xifra de nous contagis a Espanya ha caigut fins a 48, la més baixa des del 5 de març, quan se’n van registrar 37. Així, la xifra total de persones contagiades amb coronavirus es situa en 241.717.

D’altra banda, en l’última setmana, 145 persones han hagut de ser hospitalitzades, una xifra lleugerament inferior a la que es va registrar diumenge (147). Es manté el nombre d’ingressos a l’UCI, fins a 14. D’aquesta manera el nombre total de persones que han hagut de ser hospitalitzades des de l’inici de la pandèmia ascendeix a 124.348 i dels que han necessitat UCI a 11.611.

El Ministeri de Sanitat també manté la xifra de defuncions totals des que començà la pandèmia, fins a 27.136. En els últims set dies, 56 persones han mort amb coronavirus a Espanya.

El virus no s'ha afeblit

Respecte a la letalitat del virus, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (Ccaes), Fernando Simón, ha assenyalat que no hi ha evidències científiques que el virus s’haja afeblit. Simón ha atribuït la reducció de la mortalitat a la major capacitat de detecció de la malaltia, de manera que s’identifiquen casos més lleus i, per tant, els pacients no empitjoren i és menys probable que muiren.

El responsable del Ccaes ha justificat aquesta tendència amb dues dades: la reducció de l’edat mitjana dels pacients i l’ocupació dels llits als hospitals. Simón ha detallat que en el començament de la pandèmia i fins al’11 de maig, l’edat mitjana dels pacients diagnosticats era de 61 o 62 anys, mentre que actualment se situa entre els 52 i 54 anys. Pel que fa al nombre de persones hospitalitzades, a finals de març vora la meitat dels llits al conjunt de l'Estat els ocupaven pacients amb coronavirus, mentre que actualment només ocupen el 3% o el 4% dels llits hospitalaris, els corresponents a unes 3.500 persones.

Davant aquestes dades, el director del Ccaes s’ha mostrat optimista. “Estem en una situació molt, molt favorable. Hem aconseguit reduir ràpidament el nombre de casos, però cal ser prudents”. En aquest sentit, Fernando Simón ha apuntat que el risc radica a hores d’ara en els casos importats de països com els Estats Units, Rússia, el Regne Unit o el Brasil, que presenten una capacitat de detecció menor que la d’Espanya.

Nou ajust de la xifra de víctimes

D’altra banda, i respecte al document que va publicar l’OMS aquest diumenge per a comptabilitzar els afectats per la pandèmia i que instava a incloure tant als casos sospitosos -encara que no confirmats en una prova de laboratori- i, al mateix temps, a extraure del balanç oficial a les víctimes que, tot i tindre la malaltia confirmada, la causa directa de la mort no va ser la Covid-19, Fernando Simón ha avançat que obligarà, de nou, a fer reajustaments en el recompte de dades d’Espanya.

“Tots els païssos hauran de fer correccions en les dades que tenien fins ara” per a adaptar-se als nous criteris de l’OMS. Així mateix, a causa de la nova recomanació de l’organisme sanitari, “en un moment o un altre tots els països haurem d'establir sèries comparables”. D’acord amb les paraules de Simón, sembla que el ball de xifres de les víctimes continuarà en els pròxims mesos.

També et pot interessar

stats