Nou rècord de morts i contagis de coronavirus a Espanya

Des d’ahir han mort 832 persones, en total 5.690.

Nou rècord de morts i contagis de coronavirus a Espanya
Nou rècord de morts i contagis de coronavirus a Espanya

Tot i que dijous es va registrar un descens en les xifres de contagis i morts amb coronavirus, ahir el nombre de defuncions va recuperar la tendència a l’alça, i hui totes dues xifres han assolit les dades més altes fins ara amb 8.189 nous contagis i 832 morts en 24 hores. Això significa que s’ha batut el nombre de persones mortes a tot l’Estat per segon dia consecutiu.

La pandèmia del coronavirus continua avançant a Espanya on, de moment, ja hi ha un total de més de 72.000 casos confirmats, dels quals 4.575 estan a l’UCI i 12.285 han rebut ja l’alta. Pel que fa a les morts, fins ara se n’han registrat ja 5.690, amb la qual cosa Espanya continua sent el segon país amb més morts del món després d’Itàlia.

El director general del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat, després de la reunió del comité tècnic de gestió del coronavirus, que l'increment del 13% en el nombre de casos nous detectats és menor al dels últims dies i que el 17% dels casos ja han rebut l'alta. Simó admet també que la xifra de morts no és bona però apunta a l'estabilització de les xifres. "Podríem pensar que fins i tot en algunes zones del país es podria estar ja superant eixe pic encara que no en l'àmbit nacional".

Simón creu que algunes zones d’Espanya podrien haver superat ja el pic de la pandèmia

El director general del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat, després de la reunió del comité tècnic de gestió del coronavirus que l’increment del 13% en el nombre de casos nous detectats és menor que els últims dies i setmanes. I el 17% dels casos ja s’han donat d’alta, ha afegit. Simón admet també que la xifra de morts no és bona però apunta a l’estabilització de les xifres. “Podríem pensar que fins i tot en algunes zones del país es podria estar ja superant eixe pic encara que no al conjunt macional”.

Simón ha afegit que aquesta evolució no és l’aspecte que més preocupant. Ha mostrat la seua preocupació per les saturacions de les UCI, que va amb retard sobre el control de la transmissió de la malaltia. Saturació que arribarà a finals de la setmana que ve o principis de la següent. El responsable sanitari ha afegit ser conscient que algunes autonomies estan al límit. Ha defensat que el sistema està funcionant “molt bé”.

Es financen els dos primers projectes de tractament

Simón ha comparegut al costat de responsables sanitaris del comité de la Covid-19. Raquel Yotti, directora del Institut de Salut Carlos III ha explicat que s’està començant a finança els primers projectes científics. Ahir, ha afegit, es finançaren els dos primers projectes per a trobar un tractament eficaç en les fases inicials de la malaltia. Un d’aquests projectes, ha ampliat, és amb el plasma de pacients que ja han superat la coronavirus. Yotti també ha defensat l’esforç que s’està fent per a distribuir kits de PCR, es fan 15.000 proves al dia a Espanya, i per l’autoabastiment.

En el cas de María Jesús Lamas, directora general de l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (Aemps), ha explicat que aquesta setmana han rebut 92 propostes d’assajos clínics i n’han autoritzat vuit. Lamas ha oferit alguns detalls dels assajos científics en què es treballa, ha donat les gràcies als pacients que accepten sometre’s a proves i al compromís de la comunitat científica.

Contractes per valor de 628 milions

Patricia Lacruz, directora general de Cartera Bàsica i Farmàcia de Serveis del Sistema Nacional de Salut del Ministeri de Sanitat, ha explicat que el Govern d’Espanya ha tancat contractes per garantir la disponibilitat de medicaments. Lacruz ha concretat que el govern espanyol ha signat contractes a data d’ahir per valor de 628 milions d’euros. Compres que se sumaran a les que es fabriquen a la indústria espanyola.

Els cossos i forces de seguretat de l'Estat continuen treballant

Miguel Villarroya, cap de l'Estat Major de la Defensa, ha explicat el dispositiu d’efectius que treballen a tot Espanya. Villarroya ha detallat que actualment es treballa en 183 localitats i en tres àmbits principalment: desinfecció de les instal·lacions crítiques i dels serveis essencials, suport de la construcció de centres per a persones sense sostre i el suport de feines en centrals nuclears, el trasllat de víctimes mortals del coronavirus o de malalts entre hospitals, per mencionar-ne les principals.

Per la seua banda, José Manuel Santiago, en nom de la Guàrdia Civil, ha explicat també que més de 20.000 guàrdies civils patrullaren per tot Espanya. Santiago ha ampliat accions concretes i, per exemple, ha explicat la detenció ahir de 12 persones per desobediència, algunes d’elles reincidents. També es formularen 5.600 denúncies.

I, en nom de la Policia Nacional, José Ángel González, ha explicat la detenció de 79 persones, que sumen 699 detinguts en total i l’apertura de 4.480 actes de sanció en les últimes 24 hores. La Policia Nacional també ha fet referència als crims a les xarxes socials, aprofitant la crisi sanitària. El responsable policial, de fet, ha explicat la detecció de dos correus electrònics per a obtindre dades bancàries. En un cas, s’usa el nom d’una entitat bancària i en l’altre, un intent de 'phishing', s’utilitza el de l’Agència Tributària. González ha acabat la seua intervenció assegurant que es van identificant els autors de notícies falses a les xarxes socials i ha advertit sobre les conseqüències.

També et pot interessar

stats