El Nou d'Octubre rep els primers 14 pacients urgents per a alleujar la saturació dels hospitals públics per la Covid-19

CCOO adverteix del risc de col·lapse de l'Hospital Clínic i reclama que es reforce el personal sanitari “perquè està esgotat”.

La porta d'urgències de l'Hospital públic Peset, en una imatge d'arxiu
La porta d'urgències de l'Hospital públic Peset, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

L'empitjorament de la pandèmia ha situat la Comunitat Valenciana en un territori desconegut. La primera setmana de 2021 va tancar amb 20.000 contagis i un nou rècord, 6.240 nous casos en 24 hores, que trasllada més tensió a uns hospitals que estan al límit des de fa setmanes.

Els centres valencians tenen 2.332 persones ingressades per Covid-19, quasi un miler més de les que hi havia fa un mes, i suporten la pressió assistencial més alta del sistema públic a Espanya. Dediquen el 23,34% dels llits en planta i el 35,61% de les places de les unitats de crítics per a pacients amb Covid-19. Una primera factura de les festes de Nadal que, segons els experts anirà a pitjor, perquè encara no ha sumat els efectes de les reunions de Cap d'Any i Reis.

“La situació que viurem és molt més complexa que la que vam passar en la primera onada”, adverteix la secretària de sanitat de CCOO Rosa Atienza, que assegura que Clínic de València està prop del col·lapse. Atienza alerta de la sobrecàrrega que estan patint La Fe, el General i l'Arnau, també a València, així com l'Hospital d'Elx.

Sanitat Universal ha hagut recórrer a la xarxa privada autoritzant que els hospitals públics hi deriven pacients sense Covid a fi d'alliberar llits per a atendre casos de la pandèmia. La Fe, que administra 30 ingressos diaris per Covid-19, ha sigut el primer a estrenar el sistema, al qual també ja s'ha afegit l'Hospital Clínic, també a València. Des del cap de setmana la xarxa pública ja ha derivat 14 pacients a l'Hospital Nou d'Octubre de València, operat per la firma privada Vhitas, que havien entrat per la porta d'urgències.

“Són pacients no Covid, estabilitzats, però que previsiblement poden necessitar vigilància en medicina interna, o intervenció quirúrgica o un llit de crítics i per tant cal evitar la saturació del sistema públic”, ha explicat a À Punt el gerent del Nou d'Octubre, José Luis Rey. L'hospital privat ha reestructurat l'activitat per a ajustar-se a l'orde de Sanitat Universal i va ampliar de 194 a 226 els llits per a atendre els pacients urgents sense coronavirus, segons apunta el director mèdic Pedro Royán.

Pacients a l'espera de llit al General i l'hospital de Gandia

En les últimes hores 39 pacients estaven a l'espera de llit a l'Hospital General després de l'atenció en urgències, 12 dels quals són casos de Covid-19, segons informació facilitada per CCOO. A l'Hospital de Gandia n'hi havia almenys deu pacients més en aquesta situació en el matí d'aquest dilluns. En el cas d'Elx el repunt d'ingressos ha obligat a habilitar una quarta planta per a pacients amb Covid-19, a l'atenció dels quals es dedica ja una tercera part de l'espai de l'hospital.

Rosa Atienza reclama a Sanitat Universal que reforce les plantilles a través de borses i noves convocatòries d'ocupació per a atendre el que considera “el principi de la tercera onada de coronavirus”. Adverteix que el personal sanitari “fa mesos que suporta una pressió física i psicològica molt important” i “està esgotat”.

També et pot interessar

stats