Moderna aprofitarà la tècnica de la vacuna contra la Covid-19 per a altres del VIH i la grip

Es basen en la innovadora tecnologia de l'ARN missatger, d'èxit provat per a immunitzar davant del coronavirus.

Un vial i una xeringa, amb el logo de Moderna de fons
Un vial i una xeringa, amb el logo de Moderna de fons / Dado Ruvic (Reuters)

La biotecnològica Moderna utilitzarà la innovadora tècnica d'ARN missatger (ARNm), la mateixa que ha emprat en la vacuna desenvolupada contra la Covid-19, per a fabricar noves vacunes destinades a combatre la grip, el virus de la immunodeficiència humana (VIH) i el virus Nipah, segons ha anunciat aquest dilluns.

En un comunicat, l'empresa estatunidenca avança la posada en marxa de tres programes de desenvolupament basats en l'èxit clínic de la cartera de vacunes contra malalties infeccioses amb què ja compta fins ara, i precisa que espera començar els assajos amb les de la grip i el VIH al llarg d'aquest 2021. “Després d'haver demostrat que la nostra vacuna basada en ARNm pot previndre la Covid-19, això ens ha animat a perseguir programes de desenvolupament més ambiciosos”, manifesta en la nota el conseller delegat, Stéphane Bancel. Són tractaments dirigits a combatre virus que “han eludit els esforços amb vacunes tradicionals”, fet pel qual la nova tecnologia de Moderna pot crear una finestra d'oportunitat.

Vacunes d'ARNm, una tècnica innovadora

L'àcid ribonucleic missatger o ARNm és una molècula que apareix quan es copia un tram d'ADN i transporta aquesta informació a la part de les cèl·lules on es fabriquen les proteïnes que conformen l'organisme. Aquest material genètic sintètic funciona com una espècie de codi d'instruccions que permet que l'organisme siga capaç de reconéixer els agents infecciosos i aprenga a neutralitzar-los de manera autònoma en el futur. Els virus d'ARN (per exemple, el SARS-CoV-2 o els de la grip comuna) utilizen el mateix mecanisme per a infectar una cèl·lula humana i produir-ne copies del codi genètic.

Per a despertar la resposta immunitària, les vacunes convencionals injecten el patogen atenuat o inactivat en l'organisme. A diferència d'aquest sistema, precisen els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units, les d'ARNm ensenyen a les cèl·lules a produir una proteïna, o fins i tot una porció d'una proteïna, que desencadena una resposta immunitària en l'organisme. Aquesta resposta, que produeix anticossos, és la que protegeix l'ésser humà d'infeccions si el virus real entra al cos.

Els tres programes de Moderna

En total, la companyia nord-americana està treballant en 24 programes amb tecnologia ARNm, tretze dels quals estan en una fase més avançada. La vacuna contra la Covid-19 és la primera aprovada de totes les que ha desenvolupat.

Per al cas de la grip, Moderna preveu explorar també possibles combinacions de vacunes contra aquest virus, el SARS-CoV-2, i altres patologies comunes.

Respecte del VIH, treballa en dues possibles vacunes en col·laboració amb la Iniciativa Internacional per a la Vacuna contra la Sida (IAVI) i la Fundació Bill i Melinda Gates, ha precisat la biotecnològica.

La tercera nova vacuna anunciada per Moderna és contra el virus Nipah, una zoonosi descoberta a Malàisia el 1998 que té en les rates penades de la fruita el principal vector de transmissió, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Els símptomes inicials són febre alta, mal de cap i alteració del comportament, però en un estat més avançat la malaltia pot provocar encefalitis. Es transmet a través dels fluids com la saliva i la sang i no existeix cap vacuna preventiva, per la qual cosa els metges només poden ocupar-se del tractament simptomàtic. La taxa de mortalitat és molt alta, superior al 70%.

També et pot interessar

stats