El Ministeri de Sanitat destinarà 1.000 milions addicionals a les autonomies

Illa diu que les últimes xifres mostren una tendència sostinguda de descensos de nou casos, que ens acosten al pic de l’epidèmia.

El Ministeri de Sanitat destinarà 1.000 milions addicionals a les autonomies
El Ministeri de Sanitat destinarà 1.000 milions addicionals a les autonomies

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat una dotació addicional de mil milions d’euros del fons de contingència del Ministeri de Sanitat a les comunitats autònomes a fer front a la lluita contra el coronavirus. A més, ha recordat que ja s’havia fet una dotació d’altres 1.000 milions per a fer front a tots els esforços en matèria econòmica.

D’altra banda, ha assegurat que les últimes xifres d’aquest dilluns, que donen un increment de casos del 8%, mostren una tendència sostinguda de descensos de nou casos. “Si no estem en el pic, hi estem molt prop”, ha dit.

Així mateix, Illa ha recordat que aquest dilluns arrbarà el primer avió amb subministrament comprat pel govern espanyol, que inclou una gran quantitat de material de protecció i tests ràpids. Respecte a aquests últims, ha explicat que es validaran abans per a assegurar-se que compleixen amb tots els requisits, tot i que ha assegurat que tenen les especificacions.

Pel que fa a la decisió adoptada per l’executiu espanyol de l’aturada de totes les empreses d'activitats no essencials, ha asseverat que “a Espanya no s’està enfrontant salut i economia”. Així, ha dit que “perquè hi haja economia hi ha d’haver salut i per això s’ha adoptat aquesta mesura”. I ha afegit: “perquè hi haja salut, cal derrotar el virus, i per a fer-ho és necessari prendre mesures com aquesta”.

Reduir un 85% la mobilitat

Per la seua banda, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha destacat que l’objectiu principal del reial decret que ha entrat en vigor aquest dilluns és disminuir la mobilitat per a continuar reduint els contagis. Els desplaçaments s’han reduït ja en un 70% en els dies laborables i fins a un 80% el cap de setmana. Ara es vol arribar a un 85%.

Marlaska ha recalcat que els agents limitaran els moviments i asseguraran les activitats que són essencials. Així ha destacat que està garantida la cadena de proveïment de productes sanitaris, farmacèutics, alimentaris i de primera necessitat.

Patrulles conjuntes

A més, el ministre ha explicat que el decret de l’estat d’alarma preveu que les forces armades puguen desplegar patrulles o altres activitats amb les forces de l’estat. Així, ha dit que estan a l’espera que el centre de coordinació determine quines localitats començaran les patrulles conjuntes entre Policia o Guàrdia Civil i les forces armades.

Repatriacions suspeses

Des del Ministeri d’Interior s’ha informat també que les repatriacions estan suspeses, perquè els països de les persones sobre les quals hi ha una ordre de retorn “tenen les seues fronteres tancades fins i tot per als seus nacionals”. “Veiem que no és factible la seua devolució en 60 dies, i se’ls deixa en llibertat adoptant les mesures necessàries”, ha subratllat Marlaska.

Finalment, el ministre ha mostrat el seu reconeixent i condol a la família d’Ismael, el funcionari del centre penitenciari d’Alacant mort per coronavirus, i ha destacat el treball del col·lectiu dels funcionaris de presons.

També et pot interessar

stats