El ministeri prepara amb les autonomies les fases de transició a la desescalada

Taxa de contagis inferior a l’1% i més del 50% de l’UCI disponible, alguns criteris per al desconfinament per territori.

Imatge de portada: Imatge del confinament en un edifici de la Comunitat Valenciana

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i les comunitats autònomes es reuneixen aquesta vesprada en un nou Consell Interterritorial de Salut per a consensuar quins seran els criteris i marcadors que permetran avançar en la transició a la fase de desescalada, una vegada que s'ha decidit alleujar el confinament dels més menuts.

En aquesta reunió es podria començar adissenyar-se el full de ruta per al desconfinament per territoris. Alguns delscriteris preveuen complir paràmetres com tindre el 50% de llits disponibles enles UCI o una taxa de contagis per davall de l'1% durant almenys dos setmanes.

La Generalitat es mostra optimista

La Comunitat Valenciana registra unataxa de contagis de 0,96 en els últims 15 dies. En aquest sentit, la conselleraAna Barceló s’ha mostrat aquest divendres optimista al respecte que el nostre territoripuga acomplir amb els objectius.

D'altra banda, la consellera també haconfirmat hui que s'han fet 717 proves als sanitaris que van utilitzarmascaretes en mal estat i que només un ha donat positiu a l'hospital de SantJoan d'Alacant.

El govern valencià demana que siga unadesescalada que tinga en compte les característiques ecònomiques, socials iterritorials que són diferents dins de la Comunitat.

Fonts del Ministeri de Sanitat i de lescomunitats autònomes ja s'han reunit dos vegades més aquesta semana. La trobadad'aquest divendres començarà cap a les quatre i mitja de la vesprada i serviràper a aprofundir en les condicions del desconfinament.

El ministre de Sanitat, Salvador llla, destacava dijous en el Congrés que l'actitud dialogant per a abordar la desescalada seria la tònica entre les dues parts. Hi ha una "lleialtat recíproca", va dir, del govern espanyol i les comunitats per a fer front a la pandèmia. L'estat autonòmic, per a Illa, és el marc institucional òptim per a abordar la crisi sanitària i fixar els criteris que poden permetre fer els passos cap avant.

Estudi de seroprevalença

Entre els marcadors hi ha l'estudi de seroprevalença que es posarà en marxa la setmana que ve, encara que no dilluns. El començament dependrà de cada comunitat autònoma.

L'estudi, segons ha incidit aquesta setmana Illa, es farà en col·laboració amb les comunitats. Segons el parer dels experts, aquesta fórmula és la "més convenient", perquè és "ambiciosa" i es farà en tres onades, encara que hi haurà resultats preliminars. Hi participaran més de 36.000 famílies, que sumen més de 60.000 persones, i permetrà estimar el percentatge de la població espanyola que ha desenvolupat anticossos enfront del nou coronavirus i mesurar, per tant, el nivell d'immunitat.

També et pot interessar

stats