Marlaska: “Els moviments a segones residències han sigut anecdòtics”
El titular d’Interior assegura que investiguen l’incompliment del confinament de Rajoy.
El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que els moviments a segones residències durant la Setmana Santa han sigut “anecdòtics” i conseqüència de la “irresponsabilitat i insolidaritat” de molt pocs. A més, ha afegit que s’han detectat casos de persones que residien en segones residències, però que hi estaven des d’abans del decret de l’estat d’alarma.
El ministre ha destacat el paper del govern espanyol de dictar les normes “més restrictives” per a frenar l’avanç de la pandèmia, i de la societat en acceptar-les. “Hem fet de la necessitat i la responsabilitat una virtut social. Hem contribuït més que mai al bé comú”, ha manifestat.
Interior investiga Rajoy per saltar-se el confinament
Davant de les imatges que ha difós La Sexta en què es veu l’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy incomplir el confinament de manera habitual i eixint al carrer a fer exercici, ha anunciat que Interior està fent les investigacions oportunes i ha recordat que, en un estat de dret, “el principi de legalitat és el pilar base”.
Sobre possibles sancions a Rajoy, Marlaska ha assegurat que la norma s’aplicarà en cas que es demostren els fets. “El nom no determina una aplicació o una altra de la llei”, ha sentenciat.
“Hi ha ferides que tardaran a cicatritzar”
Grande-Marlaska ha assegurat que des de l’inici del brot s’han generat “ferides que tardaran a cicatritzar”, com són les víctimes de la pandèmia, però alhora també s’ha pres consciència de les fortaleses de l’Estat espanyol, entre les quals ha destacat el personal sanitari i les forces i cossos de seguretat de l’Estat.
23.000 espanyols repatriats
El Ministeri d’Afers Estrangers ha repatriat 23.000 espanyols i espanyoles des de l’inici de la crisi de la Covid-19, segons les últimes dades que ha facilitat la titular del departament, Arancha González Laya.
Aquesta setmana es noliejaran vols des de l’Argentina (aquest mateix dimarts), el Perú (des d’on ja han tornat 1.300 persones), Ruanda, Sud-àfrica i Egipte. També en les pròximes hores tornaran a Espanya quaranta Erasmus que continuaven a Hèlsinki (Finlàndia) i un grapat que estaven a la República Txeca i Bulgària. Més de 20.000 estudiants han tornat de diversos països europeus des que començà la crisi, la majoria pels propis mitjans, segons ha explicat la ministra, que ha aclarit que el govern espanyol està prestant ajuda a aquells que inicialment renunciaren a tornar.
A continuació, es programaran més vols des de l’Argentina, el Perú, les Filipines, Guinea Equatorial, Cap Verd i “probablement” Austràlia.
Respecte del pla d’allotjament temporal d’espanyols a l’estranger en cases d’altres nacionals –Aloja–, que es va presentar ara fa una setmana, la ministra ha explicat que s’han produït 300 ofertes i 200 peticions.
Una resposta “coordinada i sincronitzada” de la UE
Durant la intervenció, González Laya, ha insistit a defensar el sistema d’eurobons –l’emissió de deute europeu–, malgrat que la proposta no va prosperar en la passada cimera europea. El govern espanyol insistirà en aquesta via en la pròxima reunió del Consell Europeu, que la ministra prepara amb el president del govern espanyol. La titular d’Afers Estrangers entén que aquest camí és coherent amb la recomanació de l'FMI d’una resposta “coordinada i sincronitzada” en les zones integrades econòmicament, com la UE, per a accelerar l’eixida de la crisi. Amb tot, ha lloat l’acord de l’Eurogrup i particularment la línia de crèdit als països per a afrontar les despeses derivades de la desocupació, un mecanisme que, segons ha explicat, el president Pedro Sánchez impulsa des del 2018.
Menció a Donald Trump
González Laya ha explicat que existeix un intercanvi d’informació diari d’Espanya amb altres països que estan “per davant” i “per darrere” en la gestió de la Covid-19. La ministra ha fet una referència expressa dels Estats Units com un dels que “es troben per darrere” i estan demanant informació a Afers Estrangers. Responia a un periodista que li demanava valorar l’afirmació del president dels EUA –el país amb major nombre de contagis i morts– que Espanya ha sigut “devastada” pel coronavirus. “És fàcil veure una palla en els ulls dels altres i no veure la biga en els propis”, ha contestat la ministra, que considera que “és un poc prompte per a donar o rebre lliçons”.
Finalment, la ministra també ha donat comptes de diverses fórmules de cooperació amb els països menys desenvolupats a través de l'ONU i el G20. En aquest sentit, Espanya participa en el grup de països favorables a establir una moratòria del pagament del deute pels països més pobres, a fi que puguen fer front a la despesa sanitària que exigeix la lluita contra la Covid-19.