Manifestacions i disturbis violents a Itàlia per les mesures restrictives

Les restriccions encenen els ànims de locals que han tancat després d'adequar les seues instal·lacions als protocols sanitaris.

Un manifestant sosté una bandera italiana durant una protesta per les restriccions
Un manifestant sosté una bandera italiana durant una protesta per les restriccions / Guglielmo Mangiapane (Reuters)

Les protestes per les mesures restrictives s'escampen per tot Itàlia i hi ha hagut incidents en ciutats com Roma, Milà, Nàpols o Torí on, a més de les manifestacions pacífiques hi ha hagut també disturbis violents. Si en el primer confinament, els italians acataren la mesura sense dubtar, ara les coses han canviat. La mesura de tancar fins al 24 de novembre cinemes, teatres, sales de concert, congressos, piscines o gimnasos, així com la prohibició d'obrir més tard de les 18:00 hores a bars i restaurants, ha encés la metxa i ha tret els sectors més afectats al carrer.

Encara que el govern ha aprovat un paquet d'ajudes de 5.400 milions d'euros per a les empreses dels sectors més damnificats, les noves restriccions han encés els ànims de molts establiments que han hagut de tancar després d'adequar les seues instal·lacions als protocols sanitaris i que viuen una difícil situació financera. Des de fa dies se succeeixen a tot el país concentracions i manifestacions que mostren el seu malestar. Mentre que les protestes dels sectors més perjudicats per aquesta situació són cíviques i a la llum del sol, quan arriba la nit es registren forts disturbis. A ciutats com Milà o Torí s'han viscut escenes de guerrilla urbana quan grups de manifestants s'han enfrontat amb la policia i han trencat aparadors de botigues. Els disturbis han conclòs amb desenes de detencions

A Roma alguns manifestants han sigut detinguts per la policia italiana després de participar en una concentració inicialment pacífica que després es va tornar violenta. Un grup de comerciants i propietaris de restaurants s'estava manifestant pacíficament a la piazza del Popolo, quan un grup d'entre 200 i 300 simpatitzants de la formació neofeixista Forza Nuova ha començat a provocar disturbis. Aquestes persones han cremat contenidors i han llançat objectes a la policia, que ha respost amb càrregues i mànegues d'aigua.

Els restaurants han protestat també per tot el país, especialment a Milà, la ciutat més afectada pel virus. A Nàpols, capital d'una de les regions més afectades per aquesta segona onada, un centenar de taxistes han entrat amb els seus vehicles a la plaça del Plebiscit i a Pesaro noranta persones han desobeït el decret i s'han ajuntat per a sopar en un restaurant del centre de la ciutat, encara que han sigut desallotjades per les autoritats i podrien afrontar multes.

Nombroses crítiques han arribat també des del món de la cultura, perquè consideren que els cine i els teatres no representen un risc de contagi, una reivindicació liderada per figures com el director d'orquestra Riccardo Muti o el cuiner Massimo Bottura.

Crítiques de l'oposició i també de dins del govern

Però els atacs a Conte no sols venen del carrer, sinó també des de dins dels palaus de poder de Roma. Un dels seus socis en el govern, l'exprimer ministre Matteo Renzi, líder del partit Itàlia Viva, ha avançat que demanarà la modificació del decret de tancaments. El polític aprova "renunciar a moltes llibertats pel virus", però no veu amb bons ulls el tancament dels espais de cultura com a cine i teatres o dels gimnasos i proposa que els restaurants i els bars puguen obrir fins a les 22:00.

En el Partit Demòcrata (centreesquerra), soci de govern de l'antisistema Moviment 5 Estreles, qualifiquen d'"irresponsable" la postura de Renzi. Des de l'oposició, el líder de la ultradretana Lliga, Matteo Salvini, ha aplaudit les paraules de Renzi i ha retret que "tancar teatres, gimnasos, cine, piscines, bars i restaurants no redueix els contagis, sinó que provocarà la fam a milions de treballadors".

Ajudes per a més de 300.000 empreses

El govern italià ha aprovat un paquet d'ajudes de 5.400 milions d'euros. Més de 300.000 empreses es beneficiaran d'aquestes mesures que, segons el ministre d'Economia, Roberto Gualtieri, obtindran "imports majors" dels percebuts en els mesos passats. Com a exemple ha parlat d'un restaurant amb una facturació de fins a 400.000 euros, i que podrà rebre 5.173 euros, mentre que els que facturen més de 5 milions disposaran de fins a 25.000 euros.

Itàlia marca un nou rècord de contagis

Itàlia marca un nou rècord de contagis

Itàlia ha registrat 21.994 nous contagis de coronavirus en les últimes vint-i-quatre hores, i 221 persones han mort. Es tracta del major nombre d'infeccions registrat fins ara, si bé en l'actualitat es fan moltes més proves de les que es practicaven al principi de l'emergència, al febrer o març. Des d'ahir s'han realitzat 174.000 tests diagnòstics.

També et pot interessar

stats