L'ull de vidre, clau per a trobar les restes d’un sindicalista a la fossa número 20 d’Alacant

Després de quasi 30 anys de recerca, la família de Paco Alcolea, d’Asp, ha trobat el cadàver i el podrà soterrar dignament

El cadàver de Paco Alcolea l'han pogut identificar gràcies a haver-se guardat l'ull de vidre a la butxaca abans que l'afusellaren / À Punt NTC

Els treballs d'exhumació de la fossa número 20 del cementeri d’Alacant van donant fruit i aquest dijous ha sigut possible identificar les restes d’un home afusellat el 1941, sense haver d'esperar a les proves d'ADN.

Es tracta del cadàver de Paco Alcolea, un sindicalista d'Asp, que han identificat gràcies al fet que tenia un ull de vidre, que ha aparegut al costat del seu cos, juntament amb el llapis amb què va escriure l'última carta a la família el mateix dia que l'afusellaren.

Després de quasi 30 anys de recerca, hui el net, un altre Paco Alcolea, li ha pogut contar a son pare que, per fi, han trobat l'avi a la fossa número 20 del cementeri d'Alacant gràcies que es va guardar l’ull de vidre a la butxaca abans que el mataren. 

Paco Alcolea, que era llaurador a més de sindicalista, va passar els últims quatre mesos de vida al reformatori d'adults d'Alacant fins que l’afusellaren el 26 de juny de 1941. Empresonat per ser republicà i comunista, va seguir la mateixa fi que tantíssimes persones, homes en la majoria, que no combregaven amb el règim franquista: va ser afusellat. El net no volia que son pare, de 90 anys, es morira sense haver trobat el cos de l'avi i, finalment, hui l’han trobat, i ara ja podran complir el somni de l'àvia: que els soterraren junts.

També et pot interessar

stats