Localitzades les primeres restes de víctimes del franquisme en les exhumacions al cementeri d'Alacant

Set dels cossos extrets durant els treballs en dues fosses tenien signes de violència

Orifici d'eixida de bala en un crani exhumat
Orifici d'eixida de bala en un crani exhumat / Conselleria de Qualitat Democràtica

Les exhumacions al Cementeri Municipal d'Alacant han localitzat les primeres restes de víctimes de la repressió franquista en els treballs realitzats en les fosses 20 i 36, segons ha informat aquest dimecres la Conselleria de Qualitat Democràtica.

Els treballs en la fossa 36, promoguts per l'Ajuntament d'Asp, es van desenvolupar durant els mesos d'octubre i novembre amb l'objectiu de recuperar les restes de 22 persones que van ser assassinades entre el 26 de juny i el 17 de juliol del 1941, en la seua majoria d'Asp i de pobles pròxims.

Les principals troballes, localitzades a dos metres, són les restes parcials de dues víctimes, una de les quals mostra signes de violència i presenta un orifici d'eixida de bala al crani. En els treballs que s'estan duent a terme en el laboratori s'han documentat signes de violència en dos fragments de crani més, amb la qual cosa en principi hi ha tres cossos que mostren violència en aquesta fossa. També s'estan analitzant al laboratori mostres de mandíbules, peces dentals, fragments de cranis i fèmurs per a realitzar un estudi antropològic amb el propòsit de determinar el perfil genètic.

L'estudi en laboratori ha confirmat que el nombre mínim d'individus d'aquesta fossa ascendeix a 25, en documentar-se 25 fèmurs drets, la qual cosa confirma les dades dels registres del cementeri que parlen de 25 persones enterrades, 22 de les quals represaliades i tres no represaliades i anteriors a la data dels primers afusellaments.

D'altra banda, en els treballs d'exhumació de la fossa 20, promoguts per l'associació Cinc Ulls d'Asp, s'han trobat set cossos dels 14 previstos. Dels set cossos recuperats, quatre presenten signes de violència, tres tenen orificis de projectil al crani i un altre a l'estern. Els treballs continuen amb l'objectiu de recuperar les restes de les 14 persones que van ser assassinades entre el 26 de juny i el 9 d'agost de 1941, la major part d'Asp i d'altres pobles com Callosa de Segura, Ibi, La Unión i Madrid.

A la província d'Alacant al voltant de 400 persones de diferents poblacions i també d'altres municipis espanyols van desaparéixer víctimes de la repressió franquista a través de nombroses execucions després de judici sumaríssim i sentència de mort.

També et pot interessar

stats