L'oposició qüestiona el repartiment dels fons de reconstrucció per ser un pedaç a l'infrafinançament autonòmic

El Botànic aplaudeix el canvi de criteri mentre que Ciutadans i el PP denuncien que la Comunitat Valenciana necessita més diners.

Imatge de portada: El president Ximo Puig, en la conferència de presidents autonòmics aquest cap de setmana

La Comunitat Valenciana és la segona més beneficiada pel canvi de criteri anunciat pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en el repartiment dels 16.000 milions que integren els fons no reembossable per a pal·liar l'impacte de la Covid-19. La nova fórmula arreplega la reivindicació valenciana i primarà el criteri poblacional per a la distribució del 50% dels diners (abans només afectava al 34%).

La Generalitat estima ara que el territori valencià podria rebre entre un 7 i un 10% més del que estava previst inicialment, tot i que encara no es coneix amb exactitud com es distribuiran els diners ni quina quantitat rebrà finalment cada autonomia. Està previst que el Consell de Ministres aprove el 16 de juny el reial decret que regularà el repartiment dels fons Covid-19.

El canvi, que el cap del Consell, Ximo Puig, va valorar el diumenge de forma positiva perquè “és just”, no l’han rebut amb el mateix entusiasme els partits de l'oposició, ja que ho veuen com a un pedaç a l'infrafinançament autonòmic. Ciutadans, el PP i Vox consideren que la mesura del govern espanyol no resol el problema i que el que de veritat importa és dur a terme la reforma del finançament.

Ciutadans no es refia del nou repartiment anunciat dels fons perquè considera que el govern espanyol “sempre falla”. El síndic en les Corts, Toni Cantó, veu amb bons ulls que el pes poblacional influïsca en el repartiment, però alerta que “les ajudes als ERTO no arriben i tampoc a les empreses”. Qualifica de pedaç els 16.000 milions del fons no reembossable i reclama al govern espanyol que “arregle” l'infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana.

Des del Partit Popular, alerten que la Comunitat Valenciana perdrà almenys 350 milions d'euros amb el fons, que qualifiquen de “rebaixes de Pedro Sánchez”. El portaveu d'Economia en les Corts, Rubén Ibáñez, critica que el Consell aplaudisca el repartiment perquè “el Botànic el va rebutjar en les Corts fa quinze dies” quan el PP va proposar que es repartira atenent el pes poblacional. “Puig demana a Madrid el contrari d'allò que el PSPV i la resta de grups van votar”, afirma.

El president de la Generalitat, però, ha matisat aquest dilluns l'entusiasme inicial del diumenge i ha dit que els criteris no són per a ningú "100% encertats", tampoc per a la Generalitat. En tot cas, assegura que s'ha avançat "cap a una certa justícia". La mateixa opinió hi ha en el PSPV, on consideren que els nous criteris del repartiment obrin una "senda de justícia financera" per a la Comunitat Valenciana. El portaveu d'Hisenda en les Corts, José Muñoz, celebra que el canvi ha sigut producte del "diàleg allunyat de la crispació" i veu un "exemple clar de cogovernança" en la proposta que ha fet ara el govern espanyol per a distribuir els diners.

El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, també ha celebrat aquest dilluns el canvi de criteri: "Hui el repartiment és un poc més just gràcies a la lluita i a la fermesa i la posició forta de Compromís", ha assenyalat. Baldoví, que havia defensat des de l'inici que el fons tinguera més en compte el pes poblacional de les autonomies en lloc de la incidència de la pandèmia, ha lamentat les "crítiques injustificades" dels qui li van retraure que votara en contra de la pròrroga de l'estat d'alarma.

La portaveu d'Unides Podem en les Corts, Naiara Davó, veu en les noves condicions una "sensibilitat" del govern espanyol cap a "les necessitats de les comunitats autònomes i, en particular, a l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana". Tot i això, el partit morat insta que es materialitze com més prompte millor el compromís de la reforma de la llei de finançament autonòmic "perquè siga molt més equilibrada i corregisca els dèficits històrics".

Dels 16.000 milions no reembossables que el govern espanyol preveu transferir a les autonomies, 9.000 es destinaran a compensar la despesa sanitària, 2.000 aniran a educació i els 5.000 restants pal·liaran la caiguda en la recaptació tributària. En aquesta última bossa es reserven 800 milions per al transport públic.

Els 9.000 milions d'euros del fons sanitari es divideixen en dos trams. Al juliol, es pagaran 6.000 (el 35% correspondrà a la població protegida), mentre que al setembre s'abonaran 3.000 milions més. En aquest últim pagament, el criteri de població se situa en el 45%.

També et pot interessar

stats