L’hoteleria i l’oci de Benidorm es manifesten contra les últimes mesures del govern

Unes 1.500 persones, segons els organitzadors, protesten contra el tancament dels bars de copes i discoteques, entre altres restriccions.

Capçalera de la manifestació, aquest diumenge, a Benidorm | À Punt NTC
Capçalera de la manifestació, aquest diumenge, a Benidorm | À Punt NTC

Els sectors de l'hoteleria, el comerç i l'oci de Benidom han eixit aquest diumenge al carrer per a manifestar-se en contra de les últimes mesures que han imposat les administracions per a frenar l'expansió de la pandèmia, especialment les que ordenen tancar els locals d’oci nocturn, prohibir fumar a la via pública, terrasses incloses, si no es guarda la distància de seguretat, i als bars i restaurants deixar de servir als clients a les 24:00 hores.

A la protesta han assistit 1.500 persones, segons l’Associació de Bars i Restaurants de Benidorm (Abreca), una de les tres entitats convocants de la marxa, juntament amb Ociobal i Aico. La patronal hotelera Hosbec s'ha desmarcat de la convocatòria.

Els manifestants asseguren que la Covid-19 els ha tocat de mort i que, si continua així, a l'octubre podrien tancar la meitat dels comerços de la capital del turisme. Reclamen, a més de la reversió de les últimes mesures, i per tant poder obrir de nou o tornar a l’horari habitual, que s’abaixe l’IVA, es prorroguen els ERTO fins al 15 de març de 2021 i s’aproven ajudes directes al sector.

“Açò s’afona. Les ajudes que ens han donat no són ajudes, sinó crèdits, que hem de tornar. Si s’han donat ajudes a la mineria i al sector de l’automoció, per què no al turisme, que genera molt més PIB”, denunciava Miguel Ángel Sotillos, president de l’associació d'empresas gestores d'habitatges de la Costa Blanca.

“El comerç, l’hoteleria i l’oci nocturn són tres pilars fonamentals de l’economia d’aquesta ciutat i, si en cau un, caiem tots”, defensava Raúl Parra, president de l’Associació Independent de Comerciants de Benidorm. “El turisme anglés no està venint, ni tampoc el de l’Imserso. El familiar ja es retira i només ens quedava el turisme jove, però ara ens toquen l’oci nocturn…”, es queixava Parra.

“Una ciutat turística sense oci nocturn no té sentit”, assegurava el president d’Abreca, Francisco Javier del Castillo, per a qui les últimes mesures del govern “perjudiquen la llibertat pròpia de les persones”.

Aquest divendres, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va desestimar el recurs presentat per l’Associació de Locals de Restauració i Oci d’Alacant (Alroa) contra la resolució de la Conselleria de Sanitat Universal que obliga a tancar l’oci nocturn i limita els horaris en l’hoteleria, en un intent de tallar el creixement exponencial de contagis de Covid-19 que s'ha registrat les últimes setmanes.

“Treballem durant tres mesos per fer de Benidorm una ciutat segura. Les últimes mesures són molt injustes i fa que els turistes no vinguen”, afegia Raúl Parra.

“Les mesures són dràstiques i abusives. Els governs han de donar ajudes, han de donar suport als comerços, molts dels quals estan tancant”, reclamava Olga Luna, veïna de Madrid, de vacances a Benidorm.

Dels 1.500 comerços que hi ha a Benidorm, el 60% venen souvenirs i depenen dels turistes al cent per cent. Molts d'aquests establiments s'han estimat més no obrir aquesta temporada, i als que sí que han obert els ha baixat la facturació entre un 70% i un 80%.

“Si no venen turistes, els hotels no obrin i la gent es queda al carrer, sense faena”, assegurava Cristina Galán, una manifestant que s’ha desplaçat des de Madrid per a participar en la protesta. La seua parella és músic, com Simon, anglés, que opina que les noves normes “són política, no Covid-19. Que no es permeta que hi haja 20 persones en un bar escoltant un concert, no deuria ser”, afirmava indignat.

Per a una altra ciutadana anglesa, Michele Becker, periodista, “els bars i els hotels han fet tot el que els han demanat, pel que fa a mesures de seguretat i higiene. No és just que ara els matxuquen. És vergonyós”, declarava contundent.

El president d'Hoteleria de Espanya, José Luis Izuel, també present en la manifestació, ha aprofitat per a reclamar més diàleg entre les autoritats sanitàries i el sector, perquè es consensuen mesures compensatòries, i ha asseguret que la protesta podria repetir-se en qualsevol punt d’Espanya.

També et pot interessar

stats