L'Hospital de la Marina Baixa trasllada pacients crítics després de quedar-se sense places a l'UCI

Els hospitals valencians gestionen l'ocupació de llits per Covid més alta d'Espanya (17%) i una de les més elevades a les UCI (28,63%).

Imatge de portada: L'accés a l'hospital de la Marina Baixa, en una imatge d'arxiu

La pressió assistencial no cessa. Els hospitals valencians ja dediquen prop del 17% dels llits a atendre malalts de Covid-19. És el percentatge més alt d'Espanya ara mateix i quasi duplica l'ocupació mitjana de l'Estat, que es troba en el 9,94%, segons reflecteix l'últim balanç del Ministeri de Sanitat.

La Conselleria de Sanitat Universal va notificar 3.590 nous contagis aquest dimarts, el rècord de la pandèmia, després de setmanes a l'alça que han situat la incidència en 364 casos per cada 100.000 habitants. Els ingressos hospitalaris, 1.746 nous pacients en les últimes 24 hores, mantenen una pressió constant sobre el sistema, tot i la xifra d'altes (2.031) lleugerament superior.

El creixement de la corba epidemiològica s'està notant en l'atenció a malalts crítics, a la qual s'han derivat 238 pacients més en l'última jornada. Les unitats de cures intensives (UCI) valencianes es troben al 28,63% de la seua capacitat, set punts per sobre de la mitjana (21,05%). Només Catalunya (33,59%) i les Illes Balears (29,41%) superen aquesta xifra.

"L'assistència està garantida. El problema són els espais, que es van quedant menuts i curts", assegura Marisa Blasco, la presidenta de l'Associació Espanyola de Medicina Intensiva.

Trasllat de pacients crítics de l'hospital de la Marina Baixa

L'augment de pacients ha superat totes les previsions a l'hospital de la Marina Baixa. Aquest diumenge va començar a derivar pacients crítics a altres centres després de quedar-se sense espai. L'hospital ha duplicat de 12 a 24 les places d'UCI des de la primera pandèmia, habilitant llits en unitats de reanimació i quiròfans de cirurgia sense ingrés, però no ha sigut suficient. Aquest dimarts les places per a crítics estaven completes. La situació s'ha resolt en les últimes hores per la via més dramàtica: la mort de cinc pacients amb Covid-19 ha alliberat places i respiradors. Ara mateix n'hi ha dues lliures en UCI per a malalts de Covid i dues més per a pacients d'altres patologies amb quadres greus.

El centre hospitalari de la Marina no vivia una situació semblant des de març, en el pitjor de la primera onada. El delegat de CCOO, Juan Ramon Vila, lamenta la incapacitat estructural dels 240 llits de l'hospital per a processar la pressió assistencial que genera la seua àrea de referència, una població de 175.000 persones. El centre està pendent d'un projecte d'ampliació per a duplicar la capacitat però no està previst que es complete abans de 2023. Uns tràmits que Vila considera urgent accelerar a la llum de la situació actual.

A l'Hospital d'Oriola (Baix Segura), aquest dimarts només quedava una plaça per a crítics de les 14 que té habilitades. Altres centres, com l'Arnau de Vilanova (València) i el de Gandia (Safor) també tenen les UCI al límit, segons la informació facilitada per sindicats com CCOO. El Clínic manté habilitats alguns quiròfans per a assistir l'excés de pacients crítics.

Més espai per a pacients de Covid

La majoria dels centres valencians han suspés les intervencions quirúgiques programades no urgents per a dedicar espais i recursos humans als pacients de Covid. Els sanitaris consultats adverteixen del risc que pacients amb quadres lleus acaben sent tractats de patologies greus per aquest retard. I comparteixen la preocupació perquè la urgència de disposar de llits perjudique l'atenció a pacients oncològics o malalts cardíacs.

"La patologia oncològica és de màxima prioritat i la podem continuar fent mentre ens proporcionen mitjans. Però en la situació actual no podem descartar que també es veja demorada", raona Jorge Puchol, el delegat del Sindicat Mèdic a l'hospital La Fe.

Amb una pressió hospitalària que no dona treva, alguns hospitals es preparen per a pitjors escenaris. La direcció de La Fe ha decidit tancar la planta D6 de traumatologia i dedicar-la exclusivament per a pacients de Covid. El General d'Alacant ha fet una maniobra similar. S'hi està habilitant una nova planta per a pacients de Covid després que algunes de les dependències que s'havien reservat per a gestionar el repunt de contagis estiguen ja al complet.

També et pot interessar

stats