L'habitatge habitual s'imposa al pis turístic en el mercat del lloguer
Fernando Cos-Gayón assegura que amb l'arribada de turistes les vivendes tornaran a ser pisos turístics perquè són més rendibles.
Vora 5.800 vivendes es troben en lloguer a la ciutat de València, una xifra que s'ha duplicat en els últims quatre mesos, ja que al març n'hi havia 2.700. El principal motiu d'aquest augment és que molts apartaments han passat de ser turístics a destinar-los al lloguer de mitjana o llarga duració.
Segons les veus expertes, aquesta situació farà abaixar el preu del lloguer, tot i que molts dels pisos turístics tornaran a la seua activitat després de la crisi. Tanmateix, les associacions veïnals consideren que aquest és un bon moment per a recuperar els barris i lluitar contra la gentrificació. De fet, la disminució dels turistes als pisos del centre històric ja està pacificant l'espai i ha revitalitzat les xarxes veïnals.
D'altra banda, la construcció de nous habitatges ha disminuït a la meitat durant el segon trimestre de l'any a les comarques del sud de la Comunitat. Les dades dels visats d'obra del Col·legi d'Aparelladors d'Alacant mostren una gran disparitat segons les comarques: mentre a l'Alacantí el descens és del 33%, al Baix Vinalopó és del 80%. Aquesta disminució s'atribueix a les conseqüències de la Covid-19, que, a més, fa impossible de preveure’n l'evolució.
Una altra de les conseqüències de la quarantena és el canvi dels gustos dels compradors potencials, que ara busquen habitatges amb terrasses i més espai a l'aire lliure. Aquestes preferències també s'han notat en les reformes a les cases i pisos dels pobles després del confinament. El sector de la construcció no ha notat una aturada del treball a causa de les reformes de particulars que volen aprofitar millor els habitatges. De fet, asseguren que treballen a estall en diverses obres i fins al setembre tenen les agendes plenes.
També molts propietaris de cases de poble i de camp aprofiten per a rehabilitar-les i utilitzar-les com a segones residències.
La situació actual és conjuntural i canviarà després de la crisi
Per a aprofundir en els efectes de la Covid-19 en el sector immobiliari, el director de la Càtedra Observatori de l'Habitatge de la UPV, Fernando Cos-Gayón, ha explicat en À Punt NTC les tendències en la compra i lloguer d'habitatge durant la situació actual.
L'expert assegura que malgrat que ens trobem en un moment d'incertesa hi ha diversos factors que fan veure que és un bon moment per a l'adquisició d'habitatges, encara que després de l'experiència de la crisi de 2008 no es preveu una baixada dels preus i no s'ha observat una paralització del sector.
Pel que fa al lloguer, la situació d'incertesa està propiciant que els propietaris posen més facilitats per a llogar els pisos. A això se suma l'efecte de l'entrada dels pisos de lloguer turístic en el lloguer habitual, encara que assegura que es tracta d'una situació conjuntural i que "es regularà amb el temps". De manera que la duració d'aquests pisos en el lloguer habitual "dependrà del cicle de coronavirus", i que no hi estaran de manera permanent. Així, ha assegurat que amb l'arribada d'un nombre de turistes més elevat aquestes vivendes tornaran a ser pisos turístics perquè són més rendibles.