L'FDA avisa que canviar les dosis de les vacunes pot posar “en risc” la salut pública

Des de l'Agència Americana del Medicament insisteixen en l'administració de les dos dosis de cada vacuna autoritzada.

Dosis de la vacuna de Pfizer i BioNTech
Dosis de la vacuna de Pfizer i BioNTech / Reuters

L'Agència Americana del Medicament (FDA, per les seues sigles en anglés) ha avisat que canviar les dosis de les vacunes disponibles davant de la Covid-19, com així s'està suggerint en alguns països, com per exemple Alemanya, pot posar “en risc” la salut pública.

“Actualment és prematur suggerir canvis en les dosis o en els programes autoritzats per l'FDA sobre aquestes vacunes i aquests suggeriments no es basen sòlidament en l'evidència disponible. Sense dades apropiades que donen suports a aquests canvis en l'administració de vacunes, correm un risc significatiu de posar en risc la salut pública, la qual cosa soscava els esforços històrics de vacunació que s'estan realitzant per a protegir a la població de la Covid-19”, han assenyalat des de l'FDA.

I és que, tal com han insistit, les dades disponibles continuen recomanant l'ús de dues dosis específiques, a intervals específics, de cada vacuna autoritzada. Així, per a la vacuna desenvolupada per Pfizer i BioNTech, l'interval és de 21 dies entre la primera i la segona dosi; mentre que per a la vacuna de Moderna l'interval és de 28 dies entre la primera i la segona dosi.

“Hem vist que les dades en els informes de les companyies respecte a la primera dosi s'estan malinterpretant”, han avisat des de l'agència americana per a informar que en els assajos de fase 3, el 98% dels participants en l'assaig de la vacuna de Pfizer i BioNTech, i el 92% dels participants en l'assaig de Moderna van rebre dues dosis de la vacuna en un interval de tres o quatre setmanes, respectivament.

De fet, als participants que no van rebre dues dosis de la vacuna en un interval de tres o quatre setmanes, en general només se'ls va seguir durant un curt període de temps. “Per tant, no podem concloure res definitiu sobre la profunditat o la duració de la protecció després d'una sola dosi de vacuna”, han advertit des de l'FDA.

Segons el parer de l'organisme, resulta “preocupant” usar un règim de dosi única o administrar menys dosis de les estudiades en els assajos clínics sense comprendre la naturalesa de la profunditat i duració de la protecció que proporciona, ja que hi ha alguna indicació que la resposta immune està associada amb la duració de la protecció proporcionada.

“Si les persones no saben realment el que protegeix una vacuna, existeix la possibilitat que es produïsquen danys perquè poden assumir que estan completament protegides quan no ho estan i, en conseqüència, poden alterar-ne el comportament per a assumir riscos innecessaris. Sabem que algunes discussions sobre el canvi de l'horari o la dosi de dosatge es basen en la creença que canviar-los pot ajudar al fet que el públic reba més vacunes més ràpid. No obstant això, realitzar canvis que no estiguen certificats per proves científiques adequades pot, en última instància, ser contraproduent per a la salut pública”, ha detallat l'FDA.

Per això, i fins que els fabricants de vacunes tinguen dades científiques que recolzen un canvi, l'FDA continuarà recomanant que els proveïdors d'atenció mèdica seguisquen el programa de dosatge autoritzat per a cada vacuna de la Covid-19.

També et pot interessar

stats