L’Aràbia Saudita elimina la pena de mort per a menors d’edat

L’últim informe d’Amnistia Internacional denuncia que és el tercer país del món en nombre d’execucions, que l’any passat van créixer fins a les 184.

Un home camina davant un cartell que representa al rei saudita Salman bin Abdulaziz a Riad, Aràbia Saudita, el passat 25 de març
Un home camina davant un cartell que representa al rei saudita Salman bin Abdulaziz a Riad, Aràbia Saudita, el passat 25 de març / Ahmed Yosri (Reuters)

L’Aràbia Saudita ha eliminat la condemna a pena de mort per a menors de 18 anys, segons ha comunicat a través de Twitter la Comissió de Drets Humans. Aquest país, governat per una monarquia absoluta, ha aprovat un decret que posa fi a l’aplicació de la pena capital a menors. En cas de cometre un crim, seran sentenciats a un màxim de 10 anys de presó en un centre de detenció juvenil.

L’anunci es fa després que divendres passat la fundació Right Livelihood Award anunciara la mort de l’activista saudita Abdullah al-Hamid, empresonat des del 2013 i guardonat amb l’anomenat Premi Nobel Alternatiu el 2018. La fundació que concedeix aquest premi a defensors de drets humans de tot el món va responsabilitzar les autoritats saudites de la mort d’Al-Hamid per “negar-li deliberadament” accés a tractament mèdic durant els mesos en què va estar empresonat.

La decisió se suma a una altra de suspendre la flagel·lació com a castic per a condemnats per crims. L’Aràbia Saudita, sota el mandat de facto del controvertit príncep hereu Bin Salman, està duent a terme una sèrie de reformes per a modernitzar el país. En els últims mesos, de fet, hi ha hagut avanços en matèria de reconeixement de drets, especialment per a les dones, encara que continuen els abusos i les detencions d’activistes de drets humans. L’escàndol més sonat en matèria de drets fonamentals va ser el famós assassinat del periodista crític saudita Jamal Khashoggi l’octubre del 2018, del qual l’ONU va responsabilitzar directament Bin Salman.

L’últim informe de l’organització Amnistia Internacional denuncia que l’Aràbia Saudita és el tercer país del món en nombre d’execucions, que l’any passat van créixer un 23% fins a les 184.

També et pot interessar

stats