L’accidentada tornada a casa d’una parella valenciana atrapada a Portugal

Descarten llogar un cotxe, ja que les companyies han unflat els preus, per la qual cosa es dirigeixen a la frontera en autobús.

Frontera amb Portugal tancada des d’aquesta setmana
Frontera amb Portugal tancada des d’aquesta setmana / Salvador Sas (Efe)

D’escapada a Portugal o fent escala a Lisboa, després de viatjar a una destinació llunyana, el retorn a Espanya pot convertir-se en una odissea. És el cas d’una parella de València, que estava de vacances, després del tancament de la frontera i la suspensió dels vols entre els dos països.

La suspensió del trànsit aeri entre Portugal i Espanya, que va entrar en vigor dilluns a la nit, ha sorprés en territori portugués molts espanyols que tenien els bitllets comprats, que no van poder canviar-los i han de tornar per carretera. Li ha passat a quasi una vintena de persones que van viatgen en autobús de Lisboa a Elvas, al costat de la frontera amb Badajoz, amb destinació a ciutats tan dispars com Bilbao, Barcelona o València, i que han relatat l’atropellada carrera per a tornar a casa.

Gema Gómez, de València, va anar a passar uns dies de turisme a Porto amb la seua parella. Tenien planejat tornar amb Vueling el dia 19, però els van cancel·lar el vol. Van comprar un altre bitllet per a viatjar amb TAP el dia 16, però l’aerolínia portuguesa també el va anul·lar i es van quedar en terra. Sense opcions, van acudir a l’ambaixada d’Espanya a Lisboa a la recerca d’una solució, però no van tindre l’ajuda que esperaven, lamenta Gema. “No ens han obert la porta, no ens han demanat el DNI, no han registrat res. Ens han donat un paper que deia quins eren els punts de frontera oberts de Portugal a Espanya”, conta.

Fonts de l’ambaixada van confirmar que estan rebent moltes telefonades i visites d’afectats, encara que no poden xifrar quantes, i asseguren que els estan assessorant sobre com eixir del país. S’ha reforçat el servei d'emergència consular de 24 hores, però reconeixen que les línies estan “contínuament ocupades”.

Gema explica que a l’ambaixada els van recomanar que llogaren un cotxe, però aquesta alternativa s’ha convertit en una opció quasi de luxe que molts no poden permetre’s. Davant de la paralització del turisme i la suspensió d’altres transports, les companyies de lloguer de cotxes han pujat els preus fins al punt que llogar un cotxe a Lisboa per a tornar-lo el mateix dia a Badajoz, per exemple, pot costar un mínim de 660 euros, segons les tarifes consultades.

A Gema i la seua parella els demanaven 2.800 euros per permetre’ls llogar el cotxe des de Lisboa fins a València. Van haver de descartar-ho. Al final, una amiga d’Espanya els va trobar un autobús fins a Elvas, des d’on volen arribar a la frontera i buscar una solució per a continuar el camí fins a València des de Badajoz. En el mateix autobús viatja Roberto, de 41 anys, que estava al Brasil i volia tornar a Barcelona. Després de diversos vols cancel·lats, va trobar una connexió amb escala a Lisboa, però en arribar a la capital portuguesa ja no podia volar a Espanya per la suspensió del trànsit aeri entre els dos països.

Del Brasil també venien Ane Martínez, de 24 anys, i quatre persones més amb les quals ha estat un mes de viatge en aquest país llatinoamericà. Tenien previst tornar a casa, a Bilbao, fent escala a Lisboa, però no ha sigut possible. Quan arriben a Elvas, es desplaçaran en taxi a la frontera i, després de creuar a peu, es traslladaran a Badajoz. Allí, hauran de descobrir com recórrer els centenars de quilòmetres que encara els separen de casa en un país en estat d’alarma.

També et pot interessar

stats