Aquest contingut ja no està disponible per veure.

Investigadors de la UPV treballen en una aplicació mòbil per a detectar la correcta utilització de la mascareta

7 min.

En ple debat sobre l'obligatorietat de la mascareta en tots els espais, investigadors del campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) treballen en el desenvolupament d'una aplicació mòbil per a detectar la correcta col·locació de la mascareta mitjançant intel·ligència artificial. El projecte Intemasc, liderat pels professors i investigadors Jesús Tomás i Jaime Lloret, compta amb la col·laboració del grup d'infermeria de quiròfan de l'Hospital General d'Ontinyent.

El projecte vol conscienciar la població de la importància de la seua correcta col·locació. L'efectivitat de les mascaretes depén del seguiment d'unes mesures generals d'higiene entre la qual destaca la cobertura adequada de la boca i el nas, bloquejant les gotes de partícules grans i esguitades que poden contindre gèrmens.

Amb l'app Intemasc, l'usuari podrà verificar l'ajust de la mascareta a través de la càmera del mòbil de manera ràpida i senzilla. L'aplicació detectarà en un principi màscares quirúrgiques, encara que depén dels resultats obtinguts en la fase d'experimentació es podrà ampliar a altres tipus.

La població pot col·laborar amb el projecte fent-se selfies

En la primera etapa es recopilaran les fotografies preses pels usuaris a través de l'app amb la mascareta correcta i incorrectament col·locada. El professor Jesús Tomás en una entrevista en Les notícies del matí ha animat persones "de totes les edats" que col·laboren amb el projecte, ja que "només cal descarregar-se l'aplicació gratuïta Intemasc en Play Store i fer-se "selfies" amb la mascareta correctament i incorrectament col·locada".

Els problemes que es tractaran de detectar són: sense mascareta, no simètrica, mal estesa, davall pont nasal, davall nas, ulleres per davall, ajust al coll, barba, mal ajust nasal, goma mal col·locada i buit lateral. Amb totes les imatges es crearà una base de dades que permetrà desenvolupar l'aplicació definitiva de reconeixement d'imatges per a verificar l'ajust de la mascareta.

En una segona fase, un grup d'experts les etiquetaran indicant-hi els problemes de col·locació detectats. "La tercera fase serà l'entrenament dels models d'intel·ligència artificial, amb la quals cosa al setembre o octubre podríem tindre ja una primera versió de l'app per a Android", segons ha avançat Tomás.

Contingut no disponible
stats