Illa xifra en 73 els brots actius a Espanya però adverteix que és "normal"

El Segrià registra el primer mort des del confinament i a les Balears s'obligarà a usar mascateres en espais públics, excepte a les platges.

Imatge d'arxiu del ministre de Sanitat, Salvador Illa
Imatge d'arxiu del ministre de Sanitat, Salvador Illa / Juanjo Martín (Efe)

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha informat aquest dijous que hi ha actualment 73 brots actius a Espanya, encara que els que més preocupen les autoritats són els de la comarca del Segrià, a Lleida, i el d'A Mariña, a Lugo. No obstant això, ha afirmat que l'aparició de brots és "normal" dins de la fase de la nova normalitat. l Segrià ha registrat aquest dijous el primer mort a causa de la Covid-19 des que hi va haver el rebrot i es va decretar, dissabtre passat, el confinament perimetral. A més, s'han confirmat 46 nous positius en les últimes 24 hores.

Illa ha assegurat que "no hi ha cap previsió" que el govern espanyol torne a declarar l'estat d'alarma, principalment perquè s'ha pogut veure que "les comunitats tenen capacitats per a decretar confinaments quirúrgics en zones limitades". No obstant això, ha afegit, "si es donara el cas d'una transmissió descontrolada i necessitàrem limitar d'una forma molt dràstica la mobilitat, que és un dret fonamental, en diverses zones d'Espanya, ja sabem que hi ha un instrument que ha sigut eficaç".

Balears obligarà a usar mascareta

El govern balear imposarà l'ús obligatori de mascaretes en tots els espais públics i d'accés públic sense importar si es pot respectar la distància de seguretat sanitària, excepte en platges, piscines, quan s'estiga consumint menjar o beguda o es practique esport. A més, limitarà les reunions a 70 persones en espais oberts i 30 persones en tancats. A les illes hi ha nou brots actius, un a Eivissa i la resta a Mallorca. Balears seguirà així l'exemple de Catalunya, que aquest dijous publica la resolució de la Generalitat que estableix l'obligatorietat de l'ús de mascaretes en els espais públics o d'ús públic.

El focus d'Ordizia ascendeix a 58 contagis

El brot d'Ordizia suma ja 58 contagis en total, 10 més que ahir. Dels 30 nous casos al País Basc, 16 corresponen a Guipúscoa, 12 d'ells relacionats amb el focus d'Ordizia, on s'ha establit des d'ahir l'obligatorietat de portar mascareta encara que és respecte a la distància de seguretat i s'han imposat restriccions als establiments hostalers.

Detectats dos nous brots a Tarragona i 15 actius al Segrià

El departament de Salut català ha detectat dos nous brots, un a Tarragona ciutat i un altre en les Terres de l'Ebre, l'origen dels quals, en aquest últim cas, se situa en el municipi del Perelló. Aquests dos brots se sumen al ja reportat fa uns dies a la localitat tarragonina d'Alcanar. D'altra banda, la regió sanitària de Lleida ha registrat 35 nous positius, 33 d'ells al Segrià, que en els últims set dies ha superat els 500 contagis i ha aconseguit quasi 900 en dues setmanes. En aquesta comarca s'eleven a 15 els brots actius.

Allí miren de reüll les quatre comarques d'Osca que van retrocedir a la fase 2 de la desescalada el 22 de juny a causa dels brots de casos relacionats amb empreses hortofructícoles i sense pistes encara sobre quan podran aconseguir la nova normalitat.

El brot d'A Mariña, amb 144 casos actius

L'altre brot que preocupa els experts sanitaris és el que es va detectar el passat 23 de juny a A Mariña, on els casos actius han pujat en 24 hores de 121 a 144, la majoria asimptomàtics o amb quadres lleus. Els accessos a la costa de Lugo estan tancats per a contindre la propagació i així romandran almenys fins divendres.

El progrés dels brots s'ha produït també en altres comunitats com Andalusia, que ha afegit tres nous a les províncies de Granada, Màlaga i Almeria, amb la qual cosa ascendeixen a 18 focus que acumulen 289 contagiats. A Madrid roman actiu un focus amb cinc casos lleus en una empresa de la capital. I a Castella i Lleó, la Junta ha declarat un brot de coronavirus a Sòria amb tres casos positius.

A Múrcia s'han sumat huit nous casos al brot relacionat amb el vol procedent de Bolívia, del qual han resultat 46 infeccions. Mentrestant, Castella-la Manxa ha donat per controlat el brot d'un edifici d'Albacete, ja que 25 persones dels 30 que s'han sotmés a proves han rebut un diagnòstic negatiu. Finalment, Cantàbria va alçar dimecres el confinament en l'edifici del carrer Nicolás Salmerón de Santander, on els veïns portaven més de deu dies de tancament a casa.

També et pot interessar