Com ha de ser el gran acord valencià per a superar els efectes de la pandèmia?
Manolo Mata, Isabel Bonig, Fran Ferri, Toni Cantó, Naiara Davó i Ana Vega tenen diferents plantejaments de com aconseguir-lo.
Un gran acord valencià per a superar els efectes de la pandèmia. És la proposta del president de la Generalitat, Ximo Puig, per a eixir de la crisi provocada per la Covid-19. Una iniciativa que va proposar fa pocs dies en la Diputació Permanent i amb la qual els grups de l’oposició estan d’acord. Ara bé, els síndics dels diferents partits tenen diferents plantejaments de com aconseguir-ho. Les notícies del matí ha polsat la seua opinió.
Manolo Mata (PSPV): “Ximo Puig ha tingut la virtut d’escoltar”
El síndic del PSPV a les Corts, Manolo Mata, aposta per un gran acord que abaste tres àmbits fonamentals: l’acció política, amb la reconstrucció de l’arquitectura legislativa i els pressupostos; el diàleg social, especialment entre empreses i treballadors; i un gran acord de reconstrucció en què participen tots els sectors socials, mirant cap a un nou model econòmic més sostenible, capaç de proveir-se, ajudant també al turisme i resolent el tema sanitari.
Un camí en el qual creu que la Comunitat Valenciana està ben posicionada. “Ximo Puig ha tingut la virtut d’escoltar”, ha afirmat, comentant que al nostre territori sempre s’ha anat un poc per davant d’altres comunitats autònomes, com ara tancant bars o suspenent esdeveniments esportius, sempre “amb la complicitat” de les altres forces polítiques. “Hem de ser solidaris, i sobretot, escoltar els especialistes i totes les parts implicades”.
Isabel Bonig: “És fonamental fer tests massius i subministrar material de protecció als sanitaris”
La síndica del PP, Isabel Bonig, ha iniciat l’entrevista en À Punt demanant test massius. “És fonamental fer test massius”, ha reiterat Bonig, que ha destacat la responsabilitat del PP des del primer moment de la crisi. En segon lloc, Bonig ha considerat també com a fonamental subministrar material de protecció als professionals sanitaris. I ha advertit que després vindrà una crisi econòmica sense precedents i “hem d’anar per davant”.
Bonig també ha remarcat que és a les Corts on s’han de tractar les decisions. El PP espera que Puig concrete un programa clar per eixir de la situació a la que està la Comunitat Valenciana. Bonig ha remarcat la xifra d’afectats per ERTO o la situació del sector turístic, entre altres situacions que necessiten una resposta. I recorda que l’espai per a fer-ho són les Corts.
Toni Cantó (Ciutadans): “La ciutadania necessita percebre que hi ha un pla”
Per la seua banda, el síndic de Ciutadans en les Corts, Toni Cantó, ha assenyalat que el PSPV pot comptar amb el suport de Ciutadans “sempre que hi haja un pla, transparència i diàleg, allunyant-se de les temptacions nacionalistes”. Al seu parer, “la ciutadania necessita percebre que hi ha un pla”, la qual cosa creu que no sempre ha fet. “Hi ha una percepció d’improvisació, especialment per part del govern central”.
Cantó ha situat en quatre els eixos de treball: un sanitari, incidint especialment en la protecció del personal del sector, un econòmic, congelant impostos i quotes a autònoms; un social, fent un esforç perquè ningú es quede arrere; i un europeu, afavorint la igualtat entre els diferents països. Sobre el trencament de pactes, Cantó ha sigut clar: “ara no és moment de parlar d’això, sinó de sumar esforços”.
Fran Ferri: “Les autonomies han funcionat millor que el govern espanyol i cal reforçar aquest model territorial”
D'altra banda, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha explicat la proposta de treball del seu grup a les Corts per a eixir de la crisi. Compromís ha proposat tres espais: sanitat universal, serveis públics i drets socials, un segon seria la reindustrialització i el tercer espai d’aquest gran pacte seria el finançament i el model territorial. “Les autonomies han funcionat millor que el govern espanyol i s’ha de reforçar aquest model territorial”, ha dit Ferri.
Nosaltres, en lloc de donar suport a les retallades com Ciutadans, hem d’exigir al govern espanyol, que rebrà molts milions d’Europa, que els distribuïsca a les comunitats autònomes que són les que estem donant el servei als ciutadans. “Aquesta crisi és una oportunitat que hem d’aprofitar d’aquesta manera”, ha dit en referència a aconseguir un finançament just.
Ana Vega (Vox): “Tenim predisposició a dialogar”
La síndica de Vox a les Corts, Ana Vega, assenyala que la seua formació desconeix les propostes de Ximo Puig per a aquest “gran pacte valencià” per a eixir de la crisi, però que tanmateix hi ha “predisposició a dialogar”. Això sí, ha assenyalat que “hi ha hagut conductes negligents que han portat al contagi massiu de sanitaris i morts en residències”. Per aquest motiu, ha demanat la dimissió de la consellera de Sanitat, Ana Barceló.
Entre les propostes de Vox per al pacte hi ha la reducció de la burocràcia i de les conselleries, també el nombre d’alts càrrecs; eliminar la subvenció a partits polítics i sindicats; la reducció d’impostos, com ara que no es pague la quota d’autònoms; o mesures econòmiques que revisen els decrets d’ajudes, que al seu parer són “insuficients i desiguals”. Un altre aspecte que la formació considera fonamental és la realització de tests massius a la població.
Naiara Davó: “Cal recuperar serveis estratègics i l’autogovern”
Així mateix, la síndica de Podem, Naiara Davó, ha defés com a “irrenunciable posar l’economia al servei de la vida”. Davó ha remarcat que l’objectiu és “protegir les majories socials” ja que després de la batalla sanitària vindrà l’econòmica.
La síndica ha recelat de la voluntat d’acord mostrada pel síndic de Ciutadans, Toni Cantó. Davó defén la recuperació de serveis estratègics com ara l’energia o el transport i reforçar el nostre autogovern. També ha defés la necessitat que Europa ajude clarament en aquesta situació.