El govern espanyol treballa en un pla per a vigilar el coronavirus com una grip

El canvi d'estratègia comportaria deixar de banda el control exhaustiu dels contagis i calcular l'expansió de la covid-19 a partir de mostres recollides pel personal sanitari

VÍDEO | L’augment exponencial dels positius en Covid-19 col·lapsa el sistema de rastreig dels contactes
Una sanitària practica una prova PCR / À Punt NTC

El govern espanyol dissenya des de fa setmanes un pla per a abordar l'evolució del coronavirus com la de la grip comuna. Ho ha avançat aquest dilluns el diari El País i ho ha confirmat el mateix president, Pedro Sánchez, preguntat al respecte durant una entrevista en la Cadena Ser. Aquest canvi d'estratègia comportaria, per exemple, abandonar el control exhaustiu de casos de covid-19. 

La intenció de l'executiu estatal amb l'elaboració del nou protocol és observar el coronavirus com una malaltia respiratòria, la qual cosa en la pràctica suposaria anar deixant a un costat el recompte detallat de positius i calcular, en el seu lloc, com s'expandeix la malaltia a partir de mostres significatives recollides per professionals sanitaris. Sánchez ha assegurat aquest dilluns que estan "treballant en això des de fa ja setmanes" i que ara l'abordaran amb els responsables del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (Ccaes) i de la Ponència d'Alertes.

"És un debat que ja estem intentant obrir a nivell europeu; la mateixa ministra de Sanitat ho ha plantejat a diferents ministres de sanitat europeus", ha afegit Sánchez. En opinió del mandatari, es tracta d'un "debat necessari" ja que gràcies a la ciència disposem d'una "resposta per a protegir-nos i reduir, en la mesura de les nostres possibilitats, els contagis entre la població".

A més, ha destacat que la letalitat del coronavirus s'ha reduït considerablement perquè en la primera onada de la pandèmia la mitjana era del 13% i en aquesta sisena està en l'1%. Per això creu que ara es donen "les condicions per a, amb precaució i a poc a poc, anar obrint aqueix debat a nivell tècnic" i així "avaluar l'evolució d'aquesta malaltia amb paràmetres diferents al que hem fet fins ara".

També et pot interessar

stats