El govern espanyol prorroga la moratòria hipotecària i altres mesures socials fins al final de setembre

El Consell de Ministres allarga les mesures posades en marxa durant l'estat d'alarma per als col·lectius més vulnerables.

VÍDEO | El govern espanyol prorroga la moratòria hipotecària i altres mesures socials fins al final de setembre

El govern espanyol ha donat llum verda aquest dimarts a l'ampliació fins al 29 i 30 de setembre de les iniciatives posades en marxa durant l'estat d'alarma com una mena d'escut social per a pal·liar la crisi de la Covid-19. S'allargarà així el període de percepció de l'abonament social i de la garantia de subministrament d'energia elèctrica, gas i aigua.

Entre les iniciatives que ha detallat el vicepresident segon del govern, Pablo Iglesias, l'executiu ha decidit que la moratòria hipotecària sobre vivenda habitual, que a 30 de juny s’ha concedit a més de 200.000 persones (el 83% de les que ho van sol·licitar), es podrà demanar fins al 29 de setembre i tindrà una durada de tres mesos. En segon lloc, la moratòria sobre crèdits al consum, dels quals s’han concedit més de 364.000, també es podrà sol·licitar fins al 29 de setembre i durarà tres mesos. En tercer lloc es podrà demanar la pròrroga del lloguer de sis mesos fins al 30 de setembre.

El tercer paquet de mesures, l’abonament social, s’amplia fins al 30 de setembre, així com la garantia d’aigua i energia. A més, es paralitzen els desnonaments fins al 2 d’octubre, de moment.

Pla de xoc per a reactivar els jutjats

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha defensat també l'aprovació d'un pla de xoc dissenyat per a reactivar els òrgans judicials més afectats per la paralització de l'activitat que ha suposat el confinament. Començarà a aplicar-se a partir de l'1 de setembre i contempla un conjunt de mesures d'“autoreforç”, “reforç extern” i “estructurals”, com ara la creació d'òrgans judicials que ajuden a fer front al previsible augment de litigis derivat de l'alentiment de l'activitat durant la crisi sanitària.

Campos ha anunciat, igualment, un avantprojecte de llei per a donar suport a les persones amb discapacitat. El decret llei adapta diverses lleis i regula, entre altres coses, en el Codi Civil, la tutela de les persones amb discapacitat.

D'altra banda, el govern espanyol ha aprovat un paquet de mesures de suport al sector del transport per un import superior als 1.770 milions d'euros, dels quals mil milions es destinaran a augmentar la capacitat d'endeutament de Renfe per a compensar la caiguda de la demanda ferroviària pel coronavirus.

Pròrroga de la ITV

El ministre de Transport, José Luis Ábalos, ha explicat també l'acord pres de concedir una pròrroga de tres mesos per a superar la inspecció tècnica de vehicles (ITV) destinada als vehicles la ITV dels quals caducara entre el 21 de juny i el 31 d'agost. El ministre ha afegit que es donarà prioritat als professionals del transport a l'hora d'acudir a aquesta revisió.

També et pot interessar

stats