El govern espanyol i el PP ultimen acords en la comissió de reconstrucció sobre sanitat i Unió Europea
El PNB és l'únic partit que vota en contra de les conclusions dels quatre grups de treball.
La comissió de reconstrucció social i econòmica creada al Congrés, que ha de presentar les conclusions abans de divendres, encara la recta final amb un ambient protagonitzat per la voluntat de consens entre els partits. Ja s'han aprovat els textos provisionals dels grups de treball de sanitat, Unió Europea i polítiques socials. El PP, principal partit de l'oposició, i els socis del govern de coalició, PSOE i Unides Podem, han deixat de banda els retrets habituals i s'han posat a negociar en els diferents grups de treball per a arribar a un acord en les pròximes 48 hores.
El document sobre la Unió Europea, que incorpora ja les esmenes dels grups, ha eixit avant amb una àmplia majoria, tot i que el partit encapçalat per Pablo Casado s'ha abstingut i només el Partit Nacionalista Basc ha votat en contra. La formació basca, de fet, rebutja també els altres textos que ha debatut la comissió en matèria sanitària, econòmica i social per tindre una "visió centralitzadora" i mesures poc concretes.
També s'albiren acords entre el govern i l’oposició en el grup de treball sobre sanitat, entre els quals hi ha reforçar el sistema públic de salut o impulsar la indústria nacional de productes d'emergència sanitària. Ciutadans, a més, ha pactat amb el govern espanyol la creació d'un cos sanitari de reserva per a possibles escenaris d'emergència com la de l'actual pandèmia. El partit liderat per Inés Arrimadas ha anticipat que votarà a favor de tres dels quatre documents finals que eixiran dels grups de treball que integren la comissió de reconstrucció al Congrés després que el PSOE i Unides Podem els hagen acceptat una vintena d'esmenes.
Els partits que donaren suport a Pedro Sánchez en la investidura temen ara que aquest clima d'entesa entre el govern i l’oposició siguen una avantsala per a la negociació dels pressupostos generals de l'Estat. Però el president espanyol deixa enlaire aquesta possibilitat i s'ha limitat a dir que treballarà "amb totes les forces polítiques amb una actitud constructiva".
Les discrepàncies més notables entre el govern i l’oposició estan en el grup que aborda les polítiques socials a propòsit de l'exclusió de l'escola concertada de les ajudes públiques per a la reconstrucció. PP, Ciutadans, PNB i JxCat han votat en contra del text i les dues primeres formacions han acusat l'executiu de sectarisme i d'atemptar contra la llibertat de les famílies.
En el bloc de reactivació econòmica, Compromís ha presentat esmenes per a protegir els citricultors valencians i que les importacions de tercers països es facen en igualtat i regulades per la política agrària comuna (PAC). La formació valenciana té intenció d'abstindre's en les votacions dels quatre grups de treball. Esperen, però, al text definitiu per a confirmar que no perjudica els interessos valencians i definir així la seua posició.
Els grups seguiran negociant fins divendres, quan es votarà el document final. Però encara es podran seguir buscant acords fins a la segona quinzena de juliol, moment en el qual hauran de presentar-se les conclusions.