El govern espanyol habilita una segona línia de crèdits ICO per 20.000 milions d’euros

També ha aprovat el reial decret per a fer efectiva la pròrroga de l'estat d'alarma fins a la mitjanit del 26 d'abril.

María Jesús Montero, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
María Jesús Montero, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres / À Punt NTC

El Consell de Ministres extraordinari ha aprovat una segona línia de crèdits de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) per 20.000 milions euros, la mateixa suma de la primera que ja s’ha habilitat en el marc de les mesures econòmiques per a afrontar la crisi del coronavirus. Més d'1.300.000 autònoms i empreses es podran beneficiar dels crèdits i podran garantir així la continuïtat dels seus negocis una vegada passen els efectes de la pandèmia.

La ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha explicat que hi ha fins a 100.000 euros, que s'aniran posant en marxa progressivament. Aquest aval garantirà el 80% dels préstecs de pimes i autònoms, i el 70% de la resta d'empreses.

Estat d'alarma

L'executiu espanyol també ha aprovat el reial decret per a fer efectiva la pròrroga de l'estat d'alarma fins a la mitjanit del 26 d'abril a què el Congrés va donar llum verda aquest dijous. L'objectiu d'aquesta mesura és, segons la ministra “arribar en les millors condicions a la següent fase de la pandèmia”.

D'altra banda, Montero ha avançat que la setmana que ve, el Ministeri de Cultura es reunirà amb el sector per a estudiar les demandes després de les crítiques rebudes. Així, el govern estudiarà la singularitat del sector perquè puguen beneficiar-se de les mesures posades en marxa.

Acords de l’Eurogrup

Així mateix, Montero ha celebrat els acords assolits per l’Eurogrup: “És un dia important per a la construcció europea, però som conscients que encara queda molt per fer”. Segons ha dit, “el Consell Europeu ha fet un pas avant per a construir una triple xarxa de seguretat per als ciutadans i les empreses europees amb els tres instruments que s’han posat en marxa”. D’aquesta manera, el Banc Europeu d’Inversions mobilitzarà 200.000 euros per a protegir les empreses públiques i privades que serviran per a reforçar la línia de crèdit ICO de 20.000 milions d’euros activats hui.

En segon lloc, l’Eurogrup ha acordat una assegurança de desocupació dotat de 100.000 milions per a protegir la faena dels sectors afectats per la pandèmia. A més, el mecanisme europeu de liquiditat habilitarà línies específiques per als països que ho sol·liciten.

“Celebrem que l’Eurogrup haja activat un fons per a la reconstrucció que ens ha de conduir a un Pla Marshall que ens ajude a superar la crisi sanitària, econòmica i social sense precedents”, ha conclòs.

També et pot interessar

stats