El goven espanyol, les autonomies i el sector constitueixen la taula de l'automòbil
Serà un fòrum on es desenvoluparà el pla d'impuls de la cadena de valor de la indústria.
Representants de les comunitats autònomes i de tota la cadena de valor del sector de l'automòbil han participat aquest dilluns en la primera reunió de la taula d'automoció, convocada per la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto. L'objectiu d'aquesta és desenvolupar el 'Pla d'impuls de la cadena de valor de la indústria de l'automoció. Cap a una mobilitat sostenible i connectada', anunciat per l'executiu.
En la seua intervenció durant aquesta primera reunió, Maroto ha indicat que aquesta taula és important de cara al pla de recuperació i impuls de l'automoció. "És clau per a definir projectes tractors que ens permeten escalar iniciatives que reforcen la competitivitat de la nostra indústria", ha subratllat. També ha destacat la importància del paper, tant de les comunitats autònomes en el desenvolupament del pla, com dels sectors productius per a desenvolupar les inversions en automoció. En la trobada telemàtica també ha participat el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton.
La setmana passada el govern va presentar aquest pla de xoc, dotat amb un pressupost de 3.750 milions, i que pretén avançar cap a una mobilitat sostenible i frenar l’impacte de la Covid-19. Enguany, segons ha anunciat la ministra Maroto, s’avançaran ja 1.535 milions d’euros del pressupost, dels quals 615 ja estan aprovats. 500 milions aniran a línies ICO per a vehicles d’ús professional, 100 per al programa Moves II i 15 per a inversions en plantes d’automòbils.
El pla busca rejovenir el parc de vehicles a Espanya, que té una mitjana de 13 anys, amb una sèrie de mesures destinades a reduir les emissions. En concret, contempla ajudes de 4.000 euros per a clients particulars, per a l’adquisició d’un vehicle amb etiqueta zero i de fins a 800 euros en cas de comprar un cotxe de combustió. Per a beneficiar-se’n serà obligatori portar al desballestador un cotxe de més de 10 anys i el vehicle nou haurà d’estar “entre els més eficients de l’oferta”.
Els vehicles valencians tenen una mitjana d’edat d’11,9 anys
A la Comunitat Valenciana, l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) gestionarà, a través de la unitat d’Energia, 10,59 milions d’euros procedents del pla per a l’automoció aprovat pel govern espanyol.
L’edat mitjana dels turismes i els 4x4 que circulen per les carreteres valencianes se situa en els 11,9 anys, segons dades de la consultora MSI per a la patronal de concessionaris Faconauto, que destaquen un empitjorament respecte a l’any passat, quan era d’11,5 anys.
Aquesta dada, que està per davall de la mitjana estatal (12,7 anys) evidencia, segons Faconauto “que el problema més greu de l’automoció al nostre país és l’antiguitat del seu parc, i d’ací ve la necessitat de rejovenir-lo per avançar cap a una mobilitat descarbonitzada, millorar la seguretat viària i evitar els episodis puntuals de contaminació que pateixen les grans ciutats”.
L’anunci del pla del govern ja ha dinamitzat l’activitat comercial dels concessionaris, segons la patronal, que considera que es pot parlar d’una “transició justa i ordenada”, ja que el pla “no discrimina tecnologies, s’adapta a la realitat dels consumidors i consumidores i serà una palanca de recuperació del sector, que afronta la pitjor crisi de la seua història”, en paraules del director de comunicació de Faconauto, Raúl Morales.
Representants de les comunitats autònomes i de tota la cadena de valor del sector de l'automòbil han participat aquest dilluns en la primera reunió de la Mesa d'Automoció convocada per la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, per a desenvolupar el 'Pla d'impuls de la cadena de valor de la indústria de l'automoció: Cap a una mobilitat sostenible i connectada' anunciat pel Govern.