Global Omnium avisa que la presència de Covid-19 s'ha duplicat en les aigües residuals després del pont de desembre
L'empresa valenciana rastreja el virus en depuradores i clavegueram amb una tècnica pionera: "És com fer una PCR, però a edificis o barris".
Global Omnium, l'empresa que rastreja les aigües residuals per a detectar la presència de Covid-19, ha alertat aquest dilluns que les anàlisis realitzades després del pont de desembre en diferents municipis del territori evidencien un increment de la concentració del virus, que s'ha duplicat. El director de Serveis de Global Omnium, Juanfran Maestre, ha explicat que els resultats de les mostres no fan preveure un creixement exponencial, a diferència del que va passar a l’octubre, quan la presència del SARS-CoV-2 en les aigües residuals es va multiplicar per deu, però sí que s'espera que repunten els positius. "A hores d'ara tenim nivells elevats, estem en un escenari paregut al de finals de juliol", ha puntualitzat l'expert.
La companyia valenciana Global Omnium està darrere d'una tècnica pionera que contribueix a analitzar l’evolució de la incidència de la pandèmia, ja que és capaç de detectar en temps real la presència del virus en les aigües residuals, tant a l’entrada de les depuradores com al clavegueram dels nuclis de població. La seua precisió és tan alta que pot acotar concentracions en edificis o hotels.
Així les coses, l’empresa col·labora amb la Generalitat i els ajuntaments per a fer un seguiment de diversos municipis a la Comunitat Valenciana, entre els quals hi ha la ciutat de València i tota l'àrea metropolitana, i proporciona setmanalment la informació que s’obté amb els exàmens perquè les autoritats sanitàries puguen actuar si és necessari i avançar-se als brots. "És una dada més que els avala per a adoptar mesures. No és l'únic indicador, però sí que és molt important", ha explicat Maestre. I la xarxa no deixa de créixer. En l'última setmana, ha avançat, s'ha posat en marxa un projecte per a analitzar les aigües residuals de les residències i dels centres de discapacitats de tota la Comunitat Valenciana.
Aquesta innovadora metodologia de treball i el maquinari informàtic que s’hi associa s'han exportat a altres ciutats espanyoles, com ara Madrid, Lanzarote o Burgos, i fins i tot han fet el salt internacional i ja s’aplica a França, Qatar o Vermont, als Estats Units. Des que es va posar en marxa el sistema a finals d'estiu, Global Omnium ja suma més de 15.000 mostres arreplegades a tot l'Estat, de les quals vora 3.000 són de València. La capital del Túria s'ha consolidat com la punta de llança del projecte: "Hem sigut molt ambiciosos i prenem mostres tres vegades per setmana", ha detallat el director de Serveis. Allò recomanable, ha dit, és que es faça com a mínim setmanalment.
Una PCR a edificis i barris
El mecanisme del sistema és senzill: es prenen mostres d'aigua en un punt concret i després s'analitzen mitjançant la tècnica de la PCR (reacció en cadena de la polimerasa). Els resultats permeten detectar la concentració de SARS-CoV-2 en la quantitat estudiada, l'evolució de la qual es pot controlar en el temps. "És com fer una PCR, però en lloc de fer la prova a una persona, la fem a un edifici o a un barri", ha exemplificat Maestre.
L'element més menut d'anàlisi que permet la metodologia és un edifici, i es pot estendre a barris o ciutats senceres, en funció dels punts d'arreplega que s’establisquen. La fiabilitat, ha dit el responsable de Global Omnium, és "exactament igual" que la d’una PCR humana, per damunt del 98%. Tot i això, ha recordat que no permet establir quines persones estan contagiades, però sí proporcionar una valiosa informació a l'administració per a avançar-se al virus.