La Generalitat intensifica els controls en l'oci nocturn per la proliferació de contagis

Preocupa també l'àmbit social i les reunions familiars, darrere del 48% dels brots, i per això Sanitat demana responsabilitat ciutadana.

Controls policials per la nit
Controls policials per la nit / À Punt NTC

El controls en l'oci nocturn continuaran intensificant-se durant el cap de setmana amb l'objectiu de frenar la proliferació del coronavirus. La primera setmana d'agost ha accelerat l'avanç de la pandèmia i només aquest divendres la Conselleria de Sanitat ha comunicat 344 casos diagnosticats per PCR a la Comunitat Valenciana, la xifra més alta en quatre mesos.

Els casos actius de Covid-19 al territori han crescut un 55% en set dies, i des de l'1 d'agost les autoritats sanitàries han detectat 55 brots, pràcticament la mateixa xifra que en tot el mes de juliol. Per a evitar que la propagació del virus vaja a més i es descontrole, la Generalitat reforçarà la vigilància sobretot en l'entorn social i l'oci nocturn, que conjuntament estan darrere del 63% dels brots que s'han localitzat, segons explicava dijous passat la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló.

La Conselleria de Justícia i Interior coordina, per segon cap de setmana consecutiu, un dispositiu policial especial posat en marxa específicament per a vetlar pel compliment de les normes de seguretat sanitària contra la Covid-19. L'objectiu és evitar que els pubs i discoteques es convertisquen en focus de rebrots.

Per això, les forces de seguretat comprovaran que la clientela dels llocs d’oci porta les mascaretes, que es compleix la distància de seguretat, així com l’aforament dels pubs i discoteques o que el local establisca les mesures de seguretat a què obliga la normativa. De fet, actuaran conjuntament agents de la Guàrdia Civil, la Policia Local i la Policia Nacional. La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha destacat que en l'última setmana s'han reduït en un 2% el rebrots que es produeixen en l'oci nocturn, que ara representen el 15% del total.

L'àmbit que més preocupa ara és el familiar i el de les reunions socials, origen del 48% dels brots detectats des que acabà l'estat d'alarma, segons el còmput de Sanitat. La Generalitat té en el punt de mira les congregacions de persones tot i que reconeix que manca d’eines per a prohibir-les, perquè el marc legal impedeix limitar aquest dret.

Per això, tant la consellera de Sanitat, Ana Barceló, com la de Justícia, Gabriela Bravo, han fet una crida a la responsabilitat ciutadana i ha recordat que els festejos o actes públics de més de 50 persones s’han de comunicar als ajuntaments. En el cas que arriben a les 150 no només s’han de comunicar a les autoritats municipals, sinó que aquestes han de valorar si dona el vistiplau i, en cas d’autoritzar-lo, serà responsable de les mesures de control per a comprovar que en l’acte s’adopten les mesures preventives.

També et pot interessar

stats