La Generalitat impulsa set projectes innovadors d'aplicació immediata, entre altres un test ràpid

També destaquen un prototip de respirador i l'aplicació d'intel·ligència artificial per al diagnòstic precoç.

Reunió del president de la Generalitat, Ximo Puig, amb la consellera d'Innovació i Ciència, Carolina Pascual
Reunió del president de la Generalitat, Ximo Puig, amb la consellera d'Innovació i Ciència, Carolina Pascual / Gva

La Generalitat impulsa set projectes innovadors per a aplicar-los immediatament en l'atenció sanitària contra el coronavirus, entre altres un prototip de respirador, l'aplicació d'intel·ligència artificial per al diagnòstic precoç, un test ràpid, un sistema que analitza la resposta immunològica al virus i el mesurament de l'eficàcia dels antivirals.

Així ho ha anunciat la consellera d'Innovació i Ciència, Carolina Pascual, després d'una reunió per videoconferència amb el cap del Consell, Ximo Puig. Després de destinar 562.800 euros en la primera fase, el govern valencià ha augmentat el pressupost a 3.250.000 euros.

Un dels projectes aprovats és The Open Ventilator, un prototip de respirador artificial, ja homologat pel Ministeri de Sanitat; per això pot passar a la fase de producció de manera immediata. Desenvolupat per l'equip de Javier García Martínez, Premi Jaume I i catedràtic de la Universitat d'Alacant, el respirador artificial té un cost de producció molt assequible, amb codi i manual de construcció en obert.

Intel·ligència artificial i tests ràpids

Tres projectes es desenvoluparan de manera conjunta i estan relacionats amb l'aplicació de la intel·ligència artificial a raigs X i tomografies per a la detecció precoç de la malaltia i de les possibles complicacions. Les proves es fan en tots els hospitals quan una persona acudeix amb símptomes, dades que es facilitaran a experts de manera anònima. Les ha presentades Fisabio, el grup d'investigació biomèdica en imatge de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe i l'empresa Quibim.

Una cinquena iniciativa, presentada per l'empresa valenciana Lumensia Sensors, és un test que pot donar resultats en 15 minuts mitjançant una plataforma fotònica, cosa que ajudarà en el diagnòstic ràpid del virus.

També s'ha aprovat el projecte Anticor, que ha presentat l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (UV-CSIC). És una plataforma d'alt rendiment per al cribatge d'antivirals i anticossos contra el SARS-CoV-2.

L'última eina seleccionada, que ha presentat l'empresa iGLS, utilitza el làser en mostres biològiques per a detectar la resposta immunològica en pacients greus i persones que són asimptomàtiques i analitzar la seua resposta inflamatòria.

També et pot interessar

stats