El contingut ja no està disponible per veure.

Funcionaris judicials demanen al govern que s’especifique en els certificats de defunció la relació amb el coronavirus

7 min.

L’impacte real de la crisi sanitària a Espanya està en dubte després que s’haja col·lapsat el sistema que ha habilitat el Ministeri de Justícia perquè els registres civils traslladen la informació sobre les llicències de soterraments. Des de diverses comunitats autònomes ja s’ha alertat que hi ha un desfasament entre les xifres oficials i les reals. També ho ha reconegut el mateix Ministeri, que ha advertit que encara no es pot concretar una xifra real de morts.

Per aquest motiu, funcionaris de l’administració de Justícia han demanat al govern que s’especifique en els certificats de defunció la relació de la mort amb el coronavirus. “Hem traslladat que de vegades hi ha informació insuficient de cara a la comptabilitat de les morts”, ha assenyalat en una entrevista en Les notícies del matí José María Tomás y Tío, magistrat del registre civil. Assenyala que s’han detectat moltes sol·licituds on s’afegeix la possible relació de la mort amb la Covid-19, però com a sospita, no com una confirmació.

“Qualsevol família té dret a saber la causa de la mort del familiar; també és important saber-ho per a l’estudi epidemiològic, i de cara a possibles reclamacions.” En aquest sentit, el col·lectiu demana que s’arrepleguen les dades suficients que acrediten la vinculació de la malaltia amb la mort, si no és possible ara, en un futur, quan la situació millore i el sistema no estiga tan saturat. “No volem afegir-hi més complicacions, sinó garantir, encara que siga més avant, que es puguen confirmar les infeccions per coronavirus de les persones mortes”.

Només es comptabilitzen les morts per la malaltia

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha reconegut que de moment “no és possible concretar una projecció real de les dades sol·licitades als registres civils en relació amb el nombre de morts per Covid-19”, i afegeix que “només es poden comptabilitzar els morts per la malaltia”. També ha especificat que a hores d’ara “les úniques fonts fidedignes són les dades facilitades diàriament per les comunitats autònomes”.

Per la seua part, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha reconegut que pot haver-se donat el cas que algunes de les defuncions per coronavirus no s’hagen comptabilitzat, per exemple, les de les persones que moren fora dels hospitals. “Puc entendre que s’han produït altres defuncions i que no en tinguem la prova; no puc dir que no, perquè pot donar-se el cas”. Tanmateix, cal puntualitzar que a la Comunitat Valenciana sí que s’inclouen en les estadístiques totes les persones mortes en residències encara que no se’ls haja fet el test.

El Ministeri de Justícia ha instat els 8.000 registres civils que hi ha a Espanya a enviar cada dia la xifra de morts en cada partit judicial i el lloc de la defunció, però no que s’indique la causa de la mort. Ara estan a l’espera que el Ministeri de Justícia envie una nova instrucció als registres per a millorar aquesta transmissió de les dades.

Contingut no disponible
stats