França celebra la segona volta d’unes eleccions municipals paralitzades pel coronavirus

En la primera volta, fa tres mesos, es va batre el rècord de participació més baixa del país en uns comicis municipals.

El primer ministre francés i canditat a Le Havre, Édourad Philippe, votant aquest diumenge
El primer ministre francés i canditat a Le Havre, Édourad Philippe, votant aquest diumenge / Efe

França tria hui els que seran alcaldes i alcaldesses de 4.600 municipis, entre ells ciutats com París, Marsella, Lió, Tolosa o Bordeus, en la segona volta d’unes eleccions municipals on el president Emmanuel Macron, líder de La República en Marxa, dona per segura la derrota del seu partit, amb escassa implantació al territori.

A les 8 del matí han obert els col·legis electorals de les poblacions on cap candidatura va obtindre més del 50% dels vots en la primera volta dels comicis, celebrats fa tres mesos, en plena expansió de la pandèmia. El coronavirus va obligar a ajornar la segona volta, que se celebra aquest diumenge.

Uns 16 milions de francesos i franceses estan citats a votar i ho faran amb mascareta i respectant les distàncies de seguretat. Fa tres mesos, la participació no va superar el 45%, la més baixa en la història d’uns comicis municipals i aquest diumenge tornarà a ser una de les claus de la jornada electoral.

Els sondejos auguren un mal resultat al president Macron, i només el primer ministre, Édouard Philippe, podria conservar la ciutat de Le Havre per al partit de La República en Marxa, creat per Macron del no-res el 2017 després de la victòria electoral presidencial.

Els Republicans, conservadors i primera força municipal del país, podrien perdre alguns dels seus feus tradicionals, com Marsella, on governen des de fa 25 anys.

La hispanofrancesa Anne Hidalgo és la gran favorita per a revalidar el càrrec a l’ajuntament de París. Els socialistes, però, podrien perdre l’hegemonia del centreesquerra en favor dels ecologistes d’Europa Ecologia Els Verds (EELV) en clar ascens en ciutats com Bordeus, Marsella, Lille, Lió o Montpeller.

La previsió és també que l’extrema dreta de Marine Le Pen baixe en suports electorals respecte al 2014, però hi ha la possibilitat que guanye Perpinyà, que amb 120.000 habitants seria la seua major conquesta en un quart de segle.

També et pot interessar

stats