La farmacèutica Janssen sol·licita l'aprovació de la vacuna a Europa

Només cal una dosi d'aquesta vacuna per persona i no es necessiten condicions extremes per a conservar-la.

La farmacèutica Janssen sol·licita l'aprovació de la vacuna a Europa
La farmacèutica Janssen sol·licita l'aprovació de la vacuna a Europa

L'Agència Europea del Medicament (EMA) ha rebut aquest dimarts una sol·licitud oficial de la farmacèutica belga Janssen, filial de l'estatunidenca Johnson & Johnson, perquè autoritze la vacuna que ha desenvolupat per a immunitzar contra la Covid-19. Si s'aprova, serà la quarta vacuna que es comercialitzarà als països de la Unió Europea, entre els quals hi ha Espanya. Aquesta vacuna afronta així l'últim tràmit burocràtic abans que el fàrmac, anomenat Ad26.CoV2.S, puga incorporar-se a la campanya de vacunació massiva dels diferents estats.

Una vegada l'EMA li done llum verda serà la Comissió Europea l'encarregada d'atorgar la llicència d'ús condicional de la vacuna a la UE. Les dosis de Jansen s'afegiran a les que ja s'administren de Pfizer-BionTech, Moderna i AstraZeneca.

El regulador europeu de medicaments estudiarà la petició de Janssen “segons un calendari accelerat”, perquè ja va començar al desembre a analitzar en temps real les dades sobre l'eficàcia, la seguretat i la qualitat d'aquesta vacuna contra la SARS-CoV-2 per a avançar treball. El comité de medicaments humans (CHMP) espera poder concloure l'anàlisi de tot el paquet de dades d'aquest antídot “a mitjan març”, sempre que la informació presentada per l'empresa belga siga “prou completa i sòlida” com per a donar vistiplau a l'ús en tots els països europeus al mateix temps i en les mateixes condicions.

Amb la de Janssen, ja són quatre les sol·licituds per a una llicència condicional que ha rebut l'EMA des que va esclatar la pandèmia a principis de 2020. Les altres tres van aconseguir l'autorització condicional el 21 de desembre (Pfizer), el 6 de gener (Moderna) i el 29 de gener (AstraZeneca) i ja s'estan usant en les campanyes de vacunació a la UE. Les tres farmacèutiques, com ocorrerà amb Janssen si aconsegueix passar l'escrutini de l'EMA, s'han compromés a continuar analitzant durant els pròxims anys les dades dels assajos clínics que han dut a terme i a vigilar les campanyes de vacunació en els diferents països europeus per a detectar qualsevol efecte secundari nou.

El més interessant de la vacuna de Janssen, a diferència de les altres tres que ja s'estan administrant a Europa, és que només cal una única dosi per a completar la immunització. Això permetrà accelerar de manera rellevant el transcurs de la campanya de vacunació a Espanya i a Europa en general. L'eficàcia confirmada en els assajos clínics fins la data és del 66% per a previndre infeccions simptomàtiques de la Covid-19 i un 85% per a evitar formes greus de la malaltia. L'estat espanyol, de fet, és un dels països participants en dos assajos clínics, un en fase II i un altre en fase III.

El govern encapçalat per Pedro Sánchez va autoritzar al desembre la compra de 20,8 milions de dosis d'aquest antídot, que tampoc necessita condicions extremes de fred per a conservar-se (cal una temperatura d’entre dos i huit graus). A una dosis per persona, seria suficient per a immunitzar la meitat del país. En funció de quant s'allargue el procediment d'autorització i la distribució entre els països europeus, podria estar administrant-se a Espanya a finals de març o a Setmana Santa.

Janssen ha signat un acord amb la farmacèutica catalana Reig Jofre perquè aquesta produïsca a gran escala la seua vacuna contra el coronavirus a Espanya. Reig Jofre té arrels valencianes, ja que és una empresa sorgida de la fusió amb la valenciana Natraceutical. Estarà preparada per a fabricar el fàrmac a partir de maig.

També et pot interessar

stats