Experts afirmen que restringir un dret fonamental com és el de lliure circulació és complicat
Les mesures de confinament massiu “no estan previstes en cap llei estatal”, de manera que la capacitat de les comunitats és limitada.
Davant del conflicte legal pel confinament de Lleida, experts en dret constitucional expliquen que restringir un dret fonamental com és el de lliure circulació és complicat. Les mesures de confinament massiu “no estan previstes en cap llei estatal”, de manera que la capacitat de les comunitats autònomes per a restringir aquests drets és “limitada”, segons ha indicat l’informatiu migdia d’À Punt Lorenzo Cotino, catedràtic en dret constitucional de la Universitat de València.
Lorenzo Cotino argumenta que les comunitats autònomes tindrien competències en aquesta matèria si el decret de nova normalitat “haguera recollit en quines condicions es poden decretar”. I posa com a exemple la possibilitat que sí que tenen les autonomies de regular l’ús de mascaretes o els aforaments dels locals en estar incloses en aquesta normativa.
Si el decret de l’anomenada nova normalitat aprovat pel Congrés haguera arreplegat qui i en quines condicions pot decretar confinaments, “no s’haurien generat aquests dubtes”, segons ens explica el catedràtic de Dret Constitucional.
Per això el govern català ha hagut de trobar la manera de donar cobertura legal a una mesura, la del confinament d’una població, que implica una restricció d’un dret fonamental, a través d’un decret llei.
“Qüestió diferent trobem en l’enduriment d’algunes mesures sanitàries, com la reducció dels aforaments dels locals, l’ús obligatori de la mascareta o el tancament d’alguns espais públics, que sí que són mesures que poden prendre les comunitats autònomes”, segons Cotino. Per tant, a partir de la norma estatal, cada comunitat autònoma té, per tant, competències per a detallar més algunes d’aquestes mesures.