Europa eleva les restriccions i supera ja els 17,2 milions de contagis

Àustria farà tests a tota la població i Alemanya endurirà les mesures, però les relaxarà per Nadal, igual que Anglaterra.

Una dona amb una mascareta passa davant d'un aparador en el centre de Kíev, Ucraïna
Una dona amb una mascareta passa davant d'un aparador en el centre de Kíev, Ucraïna / Valentyn Ogirenko (Reuters)

Els casos de Covid-19 han superat ja els 17,2 milions a Europa, que és la segona regió del món més colpejada després d'Amèrica en una pandèmia que suma ja 59,2 milions de casos, després que es registraren 463.000 nous contagis en l'última jornada. Els morts en la pandèmia són ja 1,39 milions, 7.700 dels quals s’han comunicat en les últimes 24 hores.

Mentre la corba global de contagis diaris sembla que es redueix en l'última setmana, després d'haver aconseguit un màxim de 670.000 el passat 14 de novembre, la de morts, fins i tot amb alts i baixos, no acaba de mostrar una clara tendència descendent.

Rússia i França es mantenen com els països més afectats d'Europa en xifres absolutes, tots dos amb 2,1 milions de casos de Covid-19. Espanya i el Regne Unit els segueixen amb 1,5 milions de contagis, mentre que Itàlia suma 1,4 milions. Amb aquests números, els països europeus mantenen les actuals restriccions per a contindre el coronavirus.

Alemanya manté les restriccions fins al gener, però les relaxarà per Nadal

Alemanya ha anunciat que a partir de l'1 de desembre endurirà les actuals mesures per a frenar la pandèmia i les prolongarà fins a principis de gener, encara que en relaxarà algunes durant el Nadal. Així, entre el 23 de desembre i l'1 de gener s'eleva a deu el número màxim de les reunions (on els menors de 14 anys no compten). Així ho ha acordat la cancellera alemanya, Angela Merkel, amb els caps de govern dels 16 estats federats.

L'actual paquet de mesures, en vigor des del 2 de novembre, només han aconseguit un “èxit parcial”, s'ha frenat el creixement exponencial, però el nombre de nous casos diaris s'ha estabilitzat en un nivell “massa alt”, segons ha dit la cancellera. “Hem de continuar treballant per a reduir els casos i per això hem d'endurir les mesures”. Bars i restaurants, teatres, cinemes, museus, spas i gimnasos seguiran com fins ara, tancats, mentre que es comença a limitar l'aforament dels comerços a un client per cada 10 metres quadrats (en grans superfícies, a un per cada 20 metres quadrats). El turisme segueix prohibit, les mascaretes són obligatòries en els llocs públics concorreguts i es recomana el treball des de casa.

Àustria començarà el 4 de desembre la campanya de tests a tota la població

Les regions austríaques del Tirol i Vorarlberg duran a terme des del 4 al 7 de desembre la campanya de tests voluntaris d'antígens a la població, amb la qual el govern vol relaxar les restriccions anti-Covid durant el Nadal. Aquests tests seran paral·lels als anunciats per al personal educatiu, previ a l'esperada reobertura dels col·legis el 7 de desembre, després de tres setmanes tancats. La regió de Salzburg començarà amb els tests massius el 12 i 13 de desembre, una setmana abans de la data prevista per a començar a realitzar-los en la resta del país. L'organització d'aquesta campanya, inspirada en una similar que va fer de manera pionera la veïna Eslovàquia per a detectar casos positius asimptomàtics i traure'ls de circulació, es realitza amb el suport de l'exèrcit.

Anglaterra anuncia restriccions més severes a partir del 2 de desembre

El ministre britànic de Sanitat, Matt Hancock, detalla aquest dijous en quines àrees d'Anglaterra s'aplicaran els nivells de restricció més severs –d'una escala de tres– per a lluitar contra la pandèmia a partir del pròxim dia 2 de desembre, quan expira l'actual confinament. El govern introduirà normes “més dures” que les anteriors al confinament, però es relaxaran temporalment durant el Nadal perquè es reunisquen fins a tres domicilis diferents.

S'espera que en les àrees angleses més afectades per la crisi del coronavirus continuaran estant prohibides les trobades socials, tant en interiors com en exteriors, i romandran tancats els bars que no servisquen menjar per a emportar. Els gimnasos, les perruqueries i altres establiments comercials que no siguen essencials podran, no obstant això, reobrir les portes.

França suma 16.282 casos i Portugal té les UCI en màxims

França ha sumat en les últimes 24 hores 16.282 contagis de coronavirus i 384 morts per aquesta malaltia, la qual cosa suposa un important creixement respecte a la vespra, quan el nombre de positius va ser de menys de 10.000.

Per la seua banda, Portugal ha sumat 5.290 nous contagis i 71 morts per coronavirus en les últimes vint-i-quatre hores, mentre que el nombre de pacients hospitalitzats en unitats de vigilància intensiva ha tornat a registrar un màxim de tota la pandèmia, amb 517 pacients. Portugal està en estat d'emergència, el nivell d'alerta més alt del país, fins al 8 de desembre, encara que el president portugués ha avisat que podria ser necessari prorrogar-lo. Gran part del país està en toc de queda entre les 23:00 i les 05:00 hores i durant els caps de setmana i festius és encara més restrictiu (de 13:00 a 05:00 hores) en els municipis amb una incidència a catorze dies superior als 480 casos per 100.000 habitants.

A Itàlia disminueixen les hospitalitzacions

Itàlia ha sumat 722 morts per coronavirus en l'últim dia, una de les pitjors dades de la segona onada de la pandèmia, però la corba de contagis segueix aplanant-se i ha descendit el nombre d'hospitalitzacions. Quant a nous casos se n'han comptabilitzat 25.853, molt per davall de les quasi 40.000 infeccions notificades diàriament fa només una setmana. En paral·lel, la pressió als hospitals comença a poc a poc a descendir.

Les repúbliques bàltiques endureixen les restriccions

Les autoritats de Letònia i Estònia han anunciat noves restriccions per a frenar la propagació de la Covid-19 després del recent increment de nous casos en aquelles repúbliques bàltiques, entorn de 400 en cadascuna en les últimes 48 hores. El govern de Letònia ha imposat el confinament de Daugavpils, la segona ciutat més gran del país, i d'altres onze localitats més xicotetes. Es permeten només reunions entre no més de dues persones en l'exterior i a dos metres de distància entre elles. Des de novembre està en vigor l’estat d'alerta que ja ha restringit la majoria de les reunions públiques i privades i ha obligat a tancar bars, restaurants, cinemes i teatres.

Al mateix temps s'ha anunciat l'enduriment de les mesures vigents a Estònia, on regeix l'obligació d'usa mascaretes en tots els espais interiors públics. Quant a Lituània, on s'ha registrat recentment un fort augment de casos, està en un nou confinament des de principis de mes, que implica el tancament de cinemes, teatres, museus, gimnasos, piscines i balnearis. Els restaurants només serveixen menjar per a emportar.

Ucraïna ha registrat en les últimes 24 hores 15.331 contagis de la Covid-19, un nou màxim diari des de l'esclat de la pandèmia el març passat. El govern ucraïnés ha decretat quarantenes per als caps de setmana per a tractar de frenar la propagació del coronavirus.

També et pot interessar

stats