Europa es blinda contra el virus

L'OMS, preocupada pel “creixement exponencial” de la pandèmia als països europeus.

Protesta a Roma contra la gestió governamental de la pandèmia del coronavirus a Itàlia
Protesta a Roma contra la gestió governamental de la pandèmia del coronavirus a Itàlia / Massimo Percossi (Efe)

La majoria dels països de la UE estan endurint les restriccions socials en la segona onada de la pandèmia, que ha obligat França a decretar el toc de queda en diverses ciutats del país, entre les quals París, mentre a Alemanya s'ha activat un sistema d'alerta primerenca o Portugal ha elevat l’estat d'alerta a calamitat. França i el Regne Unit apareixen com els països amb l’augment de casos confirmats més gran en l'última setmana, que supera ja en tot el món els 38,5 milions, mentre que les víctimes mortals han arribat a 1,092 milions, segons el recompte que fa la universitat nord-americana Johns Hopkins.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat aquest dijous del “creixement exponencial” de la pandèmia del coronavirus a Europa i ha manifestat que aquesta situació causa “preocupació”, encara que el virus està provocant menys morts que en la primera onada. El director per a Europa de l'OMS, Hans Kluge, ha dit, no obstant això, que aquest augment dels positius en diversos països del continent no significa que s'haja entrat en una “fase fosca” en l'evolució de la pandèmia i que hi ha temps per a actuar.

Kluge ha insistit que és “clau” que s'apliquen mesures restrictives i que els objectius que s'han de marcar les autoritats responsables han de ser “precisos i limitats en el temps”. Segons les dades comunicades per l'OMS, Europa ha registrat en els últims dies la incidència més gran setmanal de casos de Covid-19 des del començament de la pandèmia, amb quasi 700.000.

Toc de queda a París i huit àrees metropolitanes més

El president francés, Emmanuel Macron, ha anunciat un toc de queda a París i huit àrees metropolitanes més en estat de màxima alerta per la pandèmia després que haja empitjorat la situació hospitalària en àmplies zones del país. El toc de queda serà de 21:00 a 6:00 hora local i entrarà en vigor a partir de dissabte, amb una període inicial de quatre setmanes. L'objectiu de la mesura és frenar el creixement dels contagis a fi que l'actual ritme passe dels aproximadament 20.000 positius diaris al nivell de 3.000-5.000.

Alemanya activa una “alerta primerenca” per a contindre els contagis

Les autoritats sanitàries alemanyes han notificat 6.638 nous casos diaris de Sars-CoV-2, el màxim diari en aquest país des de l'inici de la pandèmia. La canceller, Angela Merkel, i els poders regionals han acordat un sistema de “alerta primerenca” a escala territorial per a tractar de contindre l'augment de contagis al país, en un intent per evitar un nou tancament de la vida pública. A partir del llindar de 35 nous contagis registrats per cada 100.000 habitants s'estendrà l'ús obligatori de la mascareta. A partir de 50 infeccions, es tancarà la vida nocturna a les 23:00 i es prohibiran les trobades, inclús les privades, de més de deu persones.

Es disparen els contagis a Portugal, que entra en estat de calamitat

Portugal ha augmentat el nivell d'alerta i aquesta passada nit ha entrat en estat de calamitat, per la qual cosa les reunions al carrer, en restaurants o espais comercials hauran de ser, com a molt, de 5 persones. I els casaments o esdeveniments similars es limitaran a 50 persones. També es proposarà l'obligatorietat de descarregar l'app de rastreig del virus, Stayaway Covid, en el context laboral, escolar i acadèmic, en les forces armades i forces de seguretat i en l'administració pública.

El primer ministre portugués, António Costa, ha tornat a recomanar l'ús de mascareta en la via pública, ja que no és obligatori fins que es tramite en el Parlament la norma que obligue a usar-la pel carrer per l'augment de contagis de Covid, que són ja més de 2.000 casos en un dia. Els hospitals denuncien que estan arribant a la seua capacitat màxima i els experts recomanen l'ús de mascaretes en espais públics oberts i demanen reforçar el sistema sanitari amb estudiants dels últims cursos de medicina.

Itàlia registra el seu rècord de contagis, però amb més proves

Itàlia ha comunicat 7.332 nous contagis per coronavirus i suposa un rècord en tota la pandèmia. L'anterior pic màxim s'havia produït el 21 de març, quan va haver-hi 6.557 casos, i aquell dia es van fer 26.300 proves. Aquest dimecres, per contra, es van comptabilitzar 7.332 casos i es van fer 152.196 proves. Dels 7.332 nous contagis, 1.844 són de la Llombardia, la regió més afectada per la pandèmia; i li segueixen Campània (818), el Vèneto (657) i la Toscana (575).

Boris Johnson no descarta un confinament a curt termini al Regne Unit

El Regne Unit ha comunicat 19.724 nous casos diaris de Covid-19, 2.500 més que en la jornada anterior, després que el primer ministre britànic, Boris Johnson, haja defensat el seu pla d'aplicar restriccions en l’àmbit local per a contindre l'avanç del virus a Anglaterra. En la seua compareixença setmanal a la Cambra dels Comuns, el líder conservador ha deixat la porta oberta a decretar un confinament a curt termini, com demanen científics i l'opositor Partit Laborista.

La República Txeca tanca col·legis, bars i restaurants

La República Txeca ha registrat en les últimes 24 hores un total de 8.325 nous casos de Covid-19, la segona xifra més alta des de l'esclat de la pandèmia, i ha entrat en vigor el tancament de col·legis, bars i restaurants durant dues setmanes. A més, s'ha prohibit el consum d'alcohol en espais públics i s'ha limitat a sis el nombre de persones que poden reunir-se en interiors. El Ministeri de Sanitat ha informat que hi ha actualment 68.740 contagis actius al país, que comunica 524 casos acumulats en els últims catorze dies per 100.000 habitants, la xifra més alta de la Unió Europea.

Les autoritats russes segueixen sense prendre mesures dràstiques

Rússia ha superat els 14.000 contagis diaris, amb el que manté la tendència a l'alça que s'observa al país des de finals d'agost, sense que de moment les autoritats es decidisquen a imposar restriccions severes. Les autoritats russes han optat per no prendre mesures dràstiques i reiterar les crides a mantindre el distanciament físic, continuar usant mascaretes i vetlar per la higiene personal.

També et pot interessar

stats