Els Estats Units superen la barrera de les 100.000 morts per coronavirus
Tot i les tràgiques xifres de contagis, Amèrica vol posar fi a les restriccions per a evitar la recessió econòmica.
Els Estats Units han superat en les últimes hores les 100.000 morts per la pandèmia, una xifra que el president del país havia qualificat de límit si complien els objectius en la lluita per a superar el coronavirus. “Si ens quedem en els 100.000 morts haurem fet una gran faena”, va arribar a dir Donald Trump el passat 30 de març, quan la quantitat de contagis era una novena part dels 1,7 milions actuals.
El país nord-americà es converteix així en el primer país al món que sobrepassa aquesta barrera psicològica, i ja lamenta la falta de 100.442 persones. Segons el recompte independent de la Universitat Johns Hopkins, triplica el nombre dels països que li segueixen en la llista de decessos: el Regne Unit (37.542), Itàlia (33.072) i França (28.599). El nombre de contagis és també el primer del món amb diferència per davant del Brasil (391.222), Rússia (370.680) o el Regne Unit (268.616).
Els models de predicció de l’Institut de Mètriques i Avaluacions de Salut (IHME) de la Universitat de Washington, en els quals es fixa sovint la Casa Blanca, preveuen que per a inicis d’agost el virus haurà deixat més de 131.000 morts als Estats Units. El balanç total, projecten, podria arribar fins als 240.000 morts. A escala interna, l’estat de Nova York es manté com el gran epicentre de la pandèmia amb 363.836 casos confirmats i 29.302 morts, una xifra semblant a la de França i només per davall del Regne Unit i Itàlia.
Amèrica prepara reactivar l’economia tot i l’increment de contagis
Els Estats Units, Mèxic i el Brasil fa setmanes que tracten d’invertir la corba negativa de l’economia que, segons l’agència creditícia Fitch, portarà a la recessió tot el planeta amb una estimació de caiguda del producte interior brut (PIB) del 4,6%. La caiguda econòmica pronosticada coincideix amb un increment destacable en el nombre de contagis i decessos per Covid-19 al continent.
Davant d’aquest còctel letal –recessió i malaltia– els països d’Amèrica han aplicat solucions ràpides per a desescalar les quarantenes i reactivar gradualment aquells sectors vitals per al PIB, com és el cas dels Estats Units. Tot i ser el primer país en infeccions i víctimes mortals, el govern de Donald Trump ha donat via lliure perquè els estats comencen a alçar algunes restriccions, com a Illinois o Washington, i també reobrir sectors com l’industrial, l’automobilístic o els restaurants. Encara així, els reclams a la prudència per part dels metges davant del preocupant augment de casos en, almenys, una quinzena d’estats fa que les reobertures generen temor en la ciutadania.
El Brasil també vol sumar-se a aquesta reobertura, deixant a un costat que les xifres de contagi per coronavirus superen les 400.000 persones i les morts s’acosten a les 26.000. Aquestes dades col·loquen el país sud-americà com a segon país del món amb major nombre de casos. Malgrat aquesta radiografia, el Brasil no està disposat a continuar tancat i va optar per reactivar l’economia el pròxim 1 de juny, quan començarà a relaxar la quarantena en llocs com Sao Paulo, el motor econòmic del país, i on s’han produït la majoria de decessos (6.500).