Aquest contingut ja no està disponible per veure.

Enric Nomdedéu, sobre les dades de l’atur: “Tenim un problema, hem de repensar el model econòmic”

21 min.

La Comunitat Valenciana ha sigut la tercera de l’estat en l’augment de l’atur, segons les últimes dades del Ministeri de Treball i Seguretat Social. En Les notícies del matí, el secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, ha valorat les dades i ha qualificat la situació de “gens favorable”. “Tenim un problema, hem de repensar el model econòmic”, ha assegurat.

Nomdedéu ha explicat que la dependència de l’economia valenciana del sector serveis la fa especialment feble quan es produeix una crisi, per la qual cosa pensa que és urgent donar passos per a un canvi de model que faça a la Comunitat Valenciana més resilient i adaptable als canvis i les crisis. “Hem de ser capaços d’aportar valor afegit per a adaptar-nos millor a les circumstàncies”.

Per a fer front a les dures xifres de l’atur, el secretari autonòmic d’ocupació planteja dues línies bàsiques d’actuació: incentius per a afavorir noves contractacions, i explorar ajudes que permeten el manteniment dels llocs de treball existents. També, adaptar-se al repte que suposarà la “nova normalitat”. “No es podrà treballar com es feia fins ara; sense salut no hi haurà economia estable”.

Xifres “devastadores” i biaix de gènere

Els sindicats també han valorat les últimes dades de les xifres de l’atur. En Les notícies del matí, Pilar Mora, secretària de Formació, Ocupació i Igualtat d'UGT-PV, les ha qualificades com a “devastadores” i ha reclamat un nou model productiu, basat en el desenvolupament i la investigació, així com en enfortir la indústria i el turisme. També, en valorar en major mesura professions dedicades a la cura de les persones, pel biaix de gènere i com afecta especialment les dones.

De la mateixa opinió és Ana Garcia, secretària d'Ocupació i Formació de CCOO PV. També en Les notícies del matí ha denunciat l’elevada temporalitat de l’ocupació a la Comunitat Valenciana i ha reclamat salaris adients i una revalorització del treball realitzat per dones. “Ens veiem afectades contínuament, i això s’ha vist clarament amb aquesta crisi provocada per la Covid-19”.

Per la seua banda, el sindicat CSIF ha instat el Consell a aplicar “mesures urgents” per a afrontar les “alarmants” dades de l'atur i evitar que empitjoren a l'estiu, “sobretot en el turisme, un sector fonamental per a l'economia valenciana”. Així, ha urgit el govern autonòmic a reunir-se amb els agents socials i a proposar “mesures decidides i àgils per a frenar la sagnia”. La central sindical veu amb especial preocupació la situació, que en l'àmbit valencià suposa una pujada més gran de l'atur que en la mitjana nacional.

La patronal demana liquiditat per a les empreses i flexibilitzar els ERTO

La Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) fa una valoració "absolutament negativa" de les xifres de l'atur i reclama que s'adopten mesures "contundents" en tots els àmbits per a donar liquiditat a les empreses i que es flexibilitzen els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per força major. La patronal valenciana apunta que les dades d'abril "evidencien l'impacte en termes d'ocupació que tindrà la crisi generada per la Covid-19" i, considera, per això, que és "cada vegada més urgent" posar en marxa "mesures contundents en els àmbits fiscal, econòmic i laboral" que aporten liquiditat i ingressos a les empreses i flexibilitzen els ERTO per força major".

Contingut no disponible
stats