Els metges d’atenció primària exigeixen més recursos per a la sobrecàrrega de treball de les proves PCR

8 min.

Els metges d’atenció primària han fet una crida d’urgència perquè la Conselleria de Sanitat els aporte més recursos destinats a absorbir el volum extraordinari de tasques i procediments que implica la Covid-19 i, sobretot, la gestió de les proves PCR.

En les notícies de la nit la presidenta de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària, María Ángeles Medina, ha reclamat “reforços”, com ara professionals de la infermeria o personal administratiu, que puguen ocupar-se de les tasques burocràtiques que actualment resten temps als metges en detriment de l’atenció purament sanitària.

“La Conselleria ara està prement l’accelerador”, afirmava Medina, que alhora lamentava que la Generalitat no prenga en consideració les suggerències que els van transmetre els metges d’atenció primària. “Partim de menys 10 anys d’inversió en atenció primària, i els metges volem fer les noves tasques que exigeix el coronavirus, però ens cal ajuda”, ha remarcat.

La doctora ha indicat que el treball addicional que els requereix gestionar els pacients amb coronavirus “el pagaran els pacients crònics, els més vulnerables” i als quals els professionals sanitaris no podran oferir-los l’atenció que requereixen, perquè han d’estar ocupant-se de tasques que han demanat delegar.

“Estem en un punt en què no aguantem més”

Respecte als tests PCR, que confirmen el contagi de coronavirus, María Ángeles Medina assegura que sols un 2% dels centres sanitaris els han rebut. “Ens van dir que al llarg d’aquesta setmana començarien a arribar els PCR, però no sabem on. Als centres de salut? Als hospitals, perquè els repartisquen? No ho sabem. Hui als centres de salut no n'hi havia”, lamentava la metgessa.

Medina afirma que els professionals mèdics de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària estan “en un punt en què no aguanten més”. “Vam demanar a la Conselleria que se’ns reforçara, i reforçar no és forçar més, és col·laborar, ajudar, dotar”, afirmava molesta Medina, en referència a la pressió que significa per als metges d’atenció primària assumir la sobrecàrrega de treball que implica la detecció i posterior seguiment dels casos de coronavirus.

stats