Els empresaris reclamen als polítics més moderació i menys divisió enmig de la crisi

La patronal no s'oposa al toc de queda mentre es puga treballar fins a les 23 hores.

VÍDEO | Els empresaris reclamen als polítics més moderació i menys divisió enmig de la crisi

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha demanat a la classe política “que treballe pel país, que jugue a la moderació” que és el que necessita Espanya per a tenir estabilitat i generar la confiança necessària per a superar la crisi generada per la pandèmia. Garamendi ha fet aquesta declaració durant la intervenció en el XIX Congrés de Directius CEDE, que té lloc aquest dimecres al Palau de les Arts de València i que es retransmet gràcies al suport tecnològic d’À Punt Mèdia."Crec que aquest país necessita moderació, aquest país és moderat”, ha subratllat el president de la patronal, que ha insistit en la importància que “l’economia no es pare” i en el paper jugat pels ERTE, on ha dit queden uns 790.000 treballadors, i les línies ICO.

En el mateix acte, el president de la Cambra d’Espanya, José Luis Bonet, també ha demanat que l’Estat estiga al servei de la gent i no es perda en “divisions” que “no condueixen a cap costat”.

Garamendi, d'altra banda, ha afirmat aquest dimecres a València que no s'oposa a establir un toc de queda a Espanya, però ha advertit que “una cosa és tancar a les onze de la nit i una altra fer-ho tot el dia”, com s'ha decidit fer amb l'hoteleria a Catalunya. Garamendi ha fet aquestes declaracions després de participar en el XIX Congrés de Directius, i ha remarcat que “cal combinar” la lluita contra la pandèmia amb la posada en marxa de l'economia.

“Es pot perfectament gestionar la pandèmia amb l'economia i compte amb no fer-ho perquè si no, tindrem un gran problema (...). A Catalunya s'ha tancat l'hoteleria de colp i no crec que en siga la responsable (...). Els tancaments massius són perillosíssims perquè posen en risc 350.000 locals comercials d'hoteleria a Espanya, que són famílies i xicotets comerços. Cal tindre responsabilitat en el que estem fent”, ha subratllat.

“Jo el que faig és cridar l'atenció a la classe política perquè tampoc podem morir-nos de fam”, ha apuntat el dirigent empresarial, que també ha reclamat que les normes i protocols que s'adopten contra la pandèmia siguen “comunes” per a totes les comunitats autònomes i evitar així ruptures del mercat.

La crisi accelera la necessitat de transformació

Els empresaris han deixat clar en diferents intervencions que la crisi ha fet evident la necessitat d’accelerar la transformació econòmica. Aquesta pivota sobre la digitalització i sobre un nou model energètic.

Durant la primera part del congrés, també han intervingut els responsables d’empreses com ara Telefònica i Naturgy. Durant la seua intervenció, José María Álvarez-Pallete, president executiu de Telefónica, ha remarcat el millor funcionament del país en comparació amb la crisi de 2008. “La informació en el núvol, el teletreball, són factors que ja no tenen retorn. La digitalització ja està ací”. El responsable de Telefónica considera que la digitalització és bona però impactarà sobre el mercat laboral i generarà desigualtats que caldrà abordar, la xarxa serà un factor facilitador. Espanya té més cable que molts països europeus junts i cal un nou marc de valors. Proposem un gran pacte digital que ajude.

“La digitalització ha avançat diversos anys de colp. Abans de la pandèmia, abans del confinament, moltes empreses no ens hauríem atrevit a enviar al 90% de la plantilla a treballar des de casa i no hauríem ni imaginat als clients també a casa i amb un consum massiu, però així va ser i ho vam haver d’afrontar”, afirma José María Álvarez-Pallete, president de Telefónica.

Sobre el model energètic, Reynés ha remarcat que és previ a la crisi de Covid-19. “El que sí és diferencial ara és que la transformació serà un dels motors de la inversió en els pròxims anys. El món necessita tractors i generadors de treball en un moment en el qual la economia està molt danyada.

Els dirigents empresarials han coincidit a assenyalar a la necessitat d’adaptar la formació per a capacitar adequadament els joves en un mercat laboral canviant.

En la segona part del congrés, han intervingut els màxims responsables de Mercadona i Bankia. El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha dit que l’agenda i el debat polític ha d’abordar allò que preocupa els ciutadans i centrar-se a resoldre els problemes importants. I les preocupacions són salvar vides i el treball. Goirigolzarri ha marcat les tres prioritats: “necessitem un pressupost que tinga el màxim consens possible i concentrat en la creació de riquesa, optimitzar la inversió europea i necessitem un projecte profund de canvi de la formació i de l’educació”. “Estem en un món en plena transformació que exigeix habilitats molt diferents i o les incorporem en els ciutadans o en els pròxims anys tindrem un problema de dualitat” ha advertit.

El president de Mercadona, Juan Roig, ha defensat que “les empreses han de guanyar diners” i que “qui traurà al país d’aquesta crisi seran els treballadors i els empresaris”. Roig defensa la dualitat de la salut i de l’economia. “Cal cuidar ambdues. És imprescindible parar atenció a ambdues. És com allò de: què és més important? menjar o respirar?” Al seu parer, “ens hem desviat molt cap a la salut”, encara que considera que “primer ha de ser la salut, per descomptat, però tal vegada caldria fer molt de recalcament a cuidar també l’economia perquè tots dos aspectes són fonamentals per a superar la situació actual”.

També et pot interessar

stats