Es dispara la incidència a Benidorm i s’escampa per tota la comarca

En altres comunitats s’han confirmat brots de Covid-19 entre persones majors que tornaven de passar uns dies a la ciutat

La incidència acumulada a 14 dies a Benidorm és de 272 casos per cada 100.000 habitants / À Punt NTC
Marc Gomar
Cristina Badal
Rubén Millán
Marta López
05 de novembre 2021 - 21:24

La incidència acumulada a 14 dies a Benidorm és de 272 casos per cada 100.000 habitants, 22 per damunt dels 250 on situa el Ministeri de Sanitat el nivell de risc molt alt, segons les dades per municipis publicades aquest divendres per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

El sector hoteler i l’Ajuntament del municipi sostenen que és una xifra distorsionada perquè és calcula sobre la població oficial i no la real, que és molt més alta a causa dels altíssims nivells de turisme que rep la ciutat. Amb tot, els contagis s'han escampat a pràcticament tots els municipis del departament de salut la Marina Baixa (que coincideixen amb els municipis de la comarca). Els més poblats, com Altea, l'Alfàs del Pi o la Vila Joisa, tripliquen ja la incidència valenciana, i el creixement de la incidència no s’atura.

Mapa de la incidència acumulada per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies a la costa de la Marina Baixa
Mapa de la incidència acumulada per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies a la costa de la Marina Baixa / À Punt NTC

Preocupació al departament de salut

Pel que fa al preocupant augment dels contagis a la comarca, la gerent del Departament de Salut de la Marina Baixa, Rosa Louis, assegura que no és una pujada exponencial com ho foren les de la primera onada o l’any passat al Nadal, sinó que és més continguda, però que tot i això és constant. 

Actualment 8 dels 12 llits de l'UCI de l'Hospital de la Vila Joiosa són de pacients amb coronavirus, quan fa només dos setmanes n'eren sis, mentre que els hospitalitzats en planta han passat de ser 13 a ser-ne 17.

El Departament de Salut està programat per atendre 180.000 persones, justament la població flotant de Benidorm en aquestes dates, i, si el repunt de contagis continua, no tardarà a alterar el funcionament normal de l'hospital. De fet, aquesta vesprada s’ha tancat l’hospital comarcal, a la Vila Joiosa, a les visites familiars a causa de contagis entre les famílies de persones ingressades. 

El turisme és clau en l'augment de contagis

La premsa britànica recull que des de la Conselleria de Sanitat s'assenyala el turisme del Regne Unit com a responsable, ja que la meitat dels positius són de persones estrangeres i el centre salut on més se'n registren, el del Racó de l'Oix, està en plena zona britànica de Benidorm.

D’altra banda, a Galícia i Astúries s’han confirmat dos brots de coronavirus entre majors que tornaven després de passar uns dies de vacances a Benidorm. Una possibilitat que el president de la patronal hostelera Hosbec, Toni Mayor ha negat davant les càmeres d’À Punt. Assegura que no és possible que s’hagen contagiat als hotels en què han estat allotjats perquè no hi ha cap cas de Covid-19 i, en cas que n’haguera cap, Sanitat ho sabria.

També et pot interessar

stats