El CSIC i la UPV participen en la publicació del genoma d’una planta que pot ‘fabricar’ vacunes contra la Covid-19

La modificació genètica de la ‘Nicotiana benthamiana’ millora la seua eficàcia i capacitat per a produir biofàrmacs.

Cultiu en laboratori de la ‘Nicotiana benthamiana’
Cultiu en laboratori de la ‘Nicotiana benthamiana’ / Projecte Newcotiana

Un equip internacional amb participació d’investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de València (UPV) ha publicat el genoma d’una planta que pot ser utilitzada com una fàbrica de biofàrmacs per a agilitzar la producció de vacunes contra la Covid-19.

A aquesta planta, la Nicotiana benthamiana, se li pot transferir els gens de la futura vacuna i produir-la en grans quantitats mitjançant tecnologies agrícoles. La planta, de la família del tabac, ja s’ha emprat d’una manera similar per a produir el còctel d’anticossos Zmapp que s’usa en la teràpia contra l’Ebola.

Al darrere d’aquest projecte, que coordina la Universitat Tecnològica de Queensland (Austràlia), hi ha l’objectiu d’aconseguir una forma per a produir vacunes “de manera ràpida, en grans quantitats i a baix cost”, segons informa el Ministeri de Ciència i Innovació.

En la publicació del genoma de la planta han participat investigadors de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP), centre mixt del CSIC i la Universitat Politècnica de València, en el marc del projecte europeu Newcotiana i sota el lideratge de la Universitat Tecnològica de Queensland (Austràlia). La modificació genètica de la planta millora la seua eficàcia i capacitat per a produir biofàrmacs, segons s’ha constat en el marc d’aquest projecte.

“Un dels principals problemes és la producció de les vacunes de manera ràpida, en grans quantitats i a baix cost, per la qual cosa la utilització de plantes com biofactories podria constituir-se com una alternativa per a agilitzar els terminis de producció”, apunten des de Ciència.

També et pot interessar

stats