El coronavirus buida Benidorm, on han tancat 9 de cada 10 hotels

La patronal Hosbec dona per perduda la campanya fins a l’estiu de 2021.

Imatge de portada: La platja de Benidorm està deserta aquest dilluns

Aquests dilluns llueix el sol a Benidorm. Els 17 graus de temperatura aniran augmentant al llarg de la jornada, quan s’esperen màximes de 21. Un oratge amable que convida a transitar pel passeig marítim i a gaudir de les terrasses després de dies de temporal. Però la capital del turisme valencià està buida. El coronavirus l’ha deixada sense el turisme internacional ni visitants de l'Imserso que cada any, per aquestes dates, oferia una segona temporada alta a la ciutat.

Aquest dilluns la ferida es fa més gran. Un grapat d’establiments més tanca les portes. Nou de cada deu hotels de Benidorm haurà baixat ja la persiana abans d’hora. Al novembre només obriran quinze dels vora 150 que té la ciutat, amb una disponibilitat d'uns 4.000 llits, segons les estimacions de la patronal hotelera Hosbec. Asseguren que la crisi sanitària i les limitacions creixents a la mobilitat han fet que el negoci deixe de ser rendible.

El sector ni tans sols confia en les pernoctacions de Setmana Santa i trasllada les seues esperances, directament, a l’estiu de 2021, quan hi ha més probabilitats que estiga llesta la vacuna, segons ha explicat a À Punt el president de la patronal, Toni Mayor. “Si queden cinc o deu hotels [aquesta setmana] serà un miracle. No crec que això done per a més. El virus està molt fort a Europa, no només a Espanya, cada vegada posem més fronteres i impossibilitats, però són necessàries”, lamenta Mayor.

El president d’Hosbec recorda que al març ja va anticipar que “el virus era incompatible amb el sector turístic”. “Si està viu, per molt que vulguem no hi ha forma de poder recuperar-nos” explica Mayor, que posa les esperances del sector en els avanços en la vacuna. Per al portaveu dels hotels, el turisme necessita “l’antiga normalitat” perquè la nova no els serveix. I així els ho reclamen els operadors turístics internacionals.

32% d’ocupació a l’octubre

El tancament dels hotels ve precedit d’una ocupació millor de l’esperada a Benidorm a l’octubre, que s’ha situat en el 43,8% de l’oferta. La comparativa amb els registres de fa un any, però, és demolidora, ja que l’ocupació cau un 45,2%. A l’octubre els apartaments turístics estaven al 24% mentre els càmpings de Benidorm ho feien al 77%, gràcies a les estades de llarga durada. Amb el canvi de mes la situació ha canviat dràsticament i l’oferta hotelera ha baixat de sobte al 15%, segons les estimacions d’Hosbec.

Al conjunt de la Comunitat Valenciana l’ocupació a l’octubre ha sigut del 31,8% i la previsió per a la primera quinzena de novembre és del 18% “per la incertesa del turisme de proximitat i les conseqüències dels tancaments perimetrals de comunitats autònomes”.

El turisme resisteix a Castelló i s’afona a València

En el conjunt de la Costa Blanca, a l’octubre es va consolidar la inèrcia descendent, amb una ocupació del 36% en la segona quinzena. Castelló va registrar un 51% d’ocupació, el millor registre a les tres províncies però amb la menor oferta. Les previsions per al novembre continuen sent optimistes amb una estimació del 47% en la primera quinzena. La província de València, per contra, ha tingut l’ocupació més baixa del territori, amb un 22,1% (un 23,9% en la segona quinzena). Les previsions d’ocupació per a la primera quinzena de novembre no superen el 16%.

També et pot interessar

stats