La corba de contagis torna a repuntar mentre la pressió hospitalària cau

Fins la setmana que ve no es podrà avaluar l’impacte del pont de desembre en la situació epidemiològica

Una dona es realitza una prova PCR
Una dona es realitza una prova PCR

Desembre ha portat un nou canvi de tendència en l’evolució dels contagis per coronavirus a la Comunitat Valenciana. Si des del pic del 14 de novembre la corba epidemiològica anava baixant amb algunes fluctuacions, a partir de l’1 de desembre ha tornat a escalar de manera clara fins a situar-se en nivells que no es veien des de fa 3 setmanes.

Són ja 10 dies seguits de remuntada que confirmen un gir que es veu dibuixat en l’evolució de la mitjana mòbil de positius de 5 dies, que en aquests moments està en 1.639 casos, quan a finals del mes passat havia caigut fins els 1.154.

Dijous dia 10, en una entrevista en À Punt, la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ja va advertir que estava costant “moltíssim abaixar la corba”. I el degoteig de xifres ho confirma de llarg.

La taxa de reproducció, congelada

Segons fonts del departament de Barceló, la taxa de reproducció del virus continua instal·lada en el 0,85%, és a dir, que cada 100 contagiats encomanen la malaltia a unes altres 85 persones. Això vol dir que l’epidèmia no està descontrolada, però preocupa que aquesta taxa es mantinga pràcticament congelada des de finals de novembre. No cau, com seria desitjable a les portes de les festes de Nadal.

Pel que fa a l’evolució municipal dels contagis, les incidències acumulades (IA) mostren que en la majoria de les localitats estan baixant, però amb excepcions significatives.

L’última onada publicada aquest divendres constata que els positius han seguit pujant en 104 municipis valencians, un de cada 5, i no tots són menuts. Ciutats mitjanes com Vila-real i Xàtiva continuen amb una IA per damunt dels 400 casos per cada 100.000 habitants. I en altres, com Gandia, Xàbia, Calp o Burjassot, la tendència a l’alça és evident si comparem la seua incidència actual amb la de fa 15 dies. En aquest centenar llarg de municipis on han crescut els contagis en els últims 3 dies viuen prop d’un milió de persones.

També la xifra de morts segueix marcant registres molt alts. Des de dilluns passat han mort 104 persones i la mitjana diària és de 27 defuncions, dada que tampoc baixa des de fa un mes.

De fet, segons l’últim butlletí del Sistema de Monitoratge de la Mortalitat Diària (MoMo), només en els quatre primers dies de desembre els registres civils valencians ja han comptabilitzat 87 morts més de les esperades en aquesta època de l’any. Lluny, això sí, del rècord de l’abril.

La pressió hospitalària es relaxa

El que sí que millora clarament és la pressió hospitalària. Tant els ingressos en planta com en unitats de cures intensives s’han relaxat, reflex de la caiguda de la corba al novembre, tot i que als hospitals valencians encara hi ha 1.139 persones ingressades, 240 de les quals en UCI.

El que a penes canvia és el perfil de les persones que pitjor ho estan passant. Com més edat més riscos, fins al punt que el País Valencià ha tornat a escalar fins al nivell màxim d’alerta precisament perquè la incidència entre els majors de 65 anys es manté molt alta.

I tot sense tindre en compte el possible impacte del pont de desembre en la corba epidemiològica. Caldrà esperar fins a la setmana que ve per a poder saber si l’augment de la mobilitat i la interacció social durant aquells dies es cobra, o no, algun preu.

També et pot interessar

stats