Els contagis es disparen a Europa
Els governs reforcen les mesures restrictives per a limitar la segona onada de la pandèmia.
Els contagis per coronavirus augmenten en diferents països europeus, en alguns casos amb màxims en aquesta segona onada de la pandèmia. Els governs reforcen les mesures restrictives per a limitar la malaltia, especialment en l'àmbit de l'hostaleria. Els casos globals de Covid-19 s'eleven ja a 36,16 milions, mentre que les víctimes mortals representen 1.055.815. Per regions, Amèrica totalitza 17,26 milions de contagis, el sud d'Àsia 7,56 milions i Europa 6,33 milions.
A França el nombre de nous positius per coronavirus en un dia ha augmentat fins a 18.746, davant dels 10.489 de la vespra. Són ja 693.603 els contagis des de l'inici de la pandèmia, mentre que hi ha hagut 32.463 defuncions, 80 les últimes 24 hores. Hi ha 1.267 focus de contagi en actiu en tot el país, 239 dels quals estan en residències d'ancians i centres de dependència.
Dels 101 departaments de França, 67 es troben en una situació de vulnerabilitat elevada per la forta circulació del coronavirus. Les dues grans àrees urbanes franceses, París i Marsella, es troben en alerta màxima pel coronavirus amb els bars i els cafés tancats, dins de les mesures restrictives imposades en un context d’un nivell molt alt de contagis. Els restaurants poden obrir, però amb un màxim de sis comensals per taula.
Itàlia registra la xifra més gran des de mitjan mes d'abril
Itàlia ha registrat 3.678 contagis de coronavirus en un dia, la xifra més gran des de mitjan mes d'abril, i 31 persones hi han perdut la vida. Fins ara s'han contagiat al país 333.940 persones i n’han mort 36.061. En aquest context de contagis a l'alça encara estan molt per davall dels registrats en altres països europeus. El govern de Giuseppe Conte ultima un decret per a obligar a l'ús de la mascareta també a l'aire lliure en tot el país quan hi haja presència d'altres persones, llevat de les activitats esportives. El decret també servirà per a ampliar l'estat d'emergència fins al 31 de gener, perquè caducava el 15 d'octubre.
Els alemanys de zones de risc requeriran un test negatiu per a allotjar-se al país
L'Institut Robert Koch de Virologia ha informat de 2.828 nous contagis de coronavirus, el nivell més alt registrat des d'abril a Alemanya. Des del començament de la pandèmia, Alemanya ha registrat 311.503 contagis i 9.582 persones han mort. La situació s'ha agreujat sobretot a Berlín, on s'ha establit que els bars i restaurants tanquen com a molt tard a les onze de la nit. A més, les festes privades en locals tancats no podran superar els deu assistents.
A més, els alemanys residents a les anomenades "zones de risc" –inclosos alguns districtes de Berlín– necessitaran un test negatiu de Covid-19 recent per a allotjar-se en qualsevol altre punt del país. El consens preveu la prohibició de pernoctar en establiments hotelers, albergs i pensions als qui vinguen d'aquestes zones de risc i no puguen presentar un test negatiu realitzat les 48 hores abans del viatge.
Els Països Baixos demana llits d'UCI als hospitals alemanys
Els Països Baixos han superat la barrera dels 1.000 pacients hospitalitzats pels efectes de la Covid-19 i van fregar els 5.000 nous casos les últimes 24 hores. Estan entre les xifres més altes de la UE. El Parlament neerlandés debat una base legal per a imposar mesures que frenen els contagis. Això ha portat la ministra d'Atenció Sanitària, Tamara van Ark, a demanar al seu homòleg en l'estat alemany de Renània del Nord-Westfàlia, a l'altre costat de la frontera, que pose a disposició dels pacients holandesos llits d'UCI en hospitals alemanys.
El Parlament neerlandés celebra un debat sobre la llei de coronavirus, el projecte que busca donar una base legal a les mesures aplicades per a frenar els contagis, sis mesos després del començament de la pandèmia, durant la qual es va aplicar una estratègia basada en "recomanacions" i regulacions d'"emergència".
Txèquia registra la taxa acumulada més alta d'Europa
Txèquia ha registrat 4.457 nous contagis les últimes 24 hores, un nou rècord que eleva la taxa acumulada de positius les dues setmanes passades a 327 per 100.000 habitants, la més alta de la UE per davant dels 302 d'Espanya. El país està des de dilluns en estat d'emergència, després que hagen tingut poc impacte les noves restriccions decretades al setembre per a frenar el coronavirus. Entre altres, avançar el tancament de bars i restaurants, o imposar la mascareta en tots els espais públics interiors i els mitjans de transport. En total, s'hi han registrat 95.360 positius des de l'inici de la pandèmia, dels quals 829 han mort.
La regla dels sis al Regne Unit
El Regne Unit comptabilitza ja 42.605 morts des de l'inici de la pandèmia i ha experimentat les últimes jornades un clar repunt en els contagis diaris, amb altres 14.542 positius addicionals, que sumen ja 546.952. Al Regne Unit continuen vigents restriccions com l'anomenada "regla dels sis" a Anglaterra, que veta reunions socials de més de sis individus o l'obligatorietat de portar mascaretes en comerços i centre d'hostaleria, així com en el transport públic.