El contagis no baixen a les grans ciutats valencianes, amb vora 2 milions de persones

La segona onada va arribar al pic màxim fa quinze dies, però els positius segueixen creixent a València, Alacant, Elx, Torrent, Sagunt i Paterna.

Diverses persones creuen el carrer Colom a València
Diverses persones creuen el carrer Colom a València / Reuters

La resistència del coronavirus admet pocs dubtes. Quinze dies després que la corba de contagis arribara al pic màxim de la segona onada i l’epidèmia començara a remetre de manera generalitzada, a les grans ciutats encara no es nota una clara milloria. Tot el contrari, el coronavirus continua propagant-se i n'augmenta la xifra.

Segons l’última onada de dades municipals, les ciutats més poblades, com València, Alacant, Elx, Torrent, Sagunt o Paterna, mantenen corbes ascendents. El mateix passa, encara que la incidència acumulada és menor, a Torrevella o Benidorm. Aquestes huit ciutats on el coronavirus no dona treva sumen més d’1,7 milions d’habitants, el 35% de tota la població valenciana.

La situació és ben contrària en altres deu ciutats mitjanes. A Castelló de la Plana, Alcoi, Alzira, Dénia, Elda, Mislata, Oriola, Sant Vicent del Raspeig i Vila-real els contagis des del 16 de novembre sí que han caigut o es mantenen pràcticament igual, per exemple, a Gandia. La milloria en aquestes localitats, amb una població total de 600.000 persones (el 12% del total valencià), és particularment significativa si ens fixem en les capitals de l’Alcoià, la Ribera Alta, la Plana Alta i el Vinalopó Mitjà.

La foto fixa en aquestes díhuit ciutats, les úniques de tot el País Valencià amb més de 40.000 habitants, és molt diversa. N'hi ha set que mantenen incidències acumulades extremes, sis estarien en nivell alt i cinc en el mitjà (Dénia, Mislata, Oriola, Torrevella i Benidorm).

D’entre les àrees que més preocupen en aquests moments els epidemiòlegs hi ha tot el triangle que formen València-Torrent-Sagunt. A més d’aquestes ciutats, a l’Horta i el Camp de Morvedre hi ha altres municipis on el coronavirus està arribant a cotes molt altes, com ara Xirivella (amb una incidència acumulada de 429) o Puçol (533).

Globalment, les dades valencianes són positives, però la situació no ho és en totes les comarques ni la caiguda de la corba de la segona onada està garantida.

També et pot interessar

stats