Consum endureix la normativa per a la comercialització de les mascaretes higièniques

Hauran de ser testades per un laboratori acreditat, segons una orde que entra en vigor aquest dissabte.

El Ministeri de Consum estableix els requisits tècnics que han de complir les mascaretes higièniques.
El Ministeri de Consum estableix els requisits tècnics que han de complir les mascaretes higièniques.

Des que va començar la pandèmia han sigut molts els consells sobre com trobar una mascareta que garantisca la protecció contra el coronavirus. Així, podem trobar mascaretes en el supermercat (higièniques) o en les farmàcies (quirúrgiques) i de diversos materials.

Davant de tanta diversitat es genera el dubte sobre si realment protegeixen les mascaretes que portem. Així el Ministeri de Consum estableix què podem denominar com a “mascareta higiènica” i endureix la normativa per a la seua comercialització.

D’aquesta manera, segons l’orde, que entra en vigor aquest dissabte, les mascaretes higièniques han de ser testades per un laboratori acreditat per a poder comercialitzar-se. Encara que aquelles que estiguen ja en el mercat tenen un termini de trenta dies per a adequar-se a la norma, és a dir, que a partir del 15 de març totes les mascaretes higièniques hauran de complir aquest requisit.

A més del concepte de mascareta higiènica, també es delimiten els d’accessori de mascaretes i filtre i s'estableixen altres requisits tècnics addicionals com que s'indique en els envasos l'eficàcia de filtració del material i la resistència a la respiració o la permeabilitat a l'aire. També s'ha aprovat per primera vegada un model combinat de materials que permet la lectura labial i garanteix la protecció enfront del coronavirus.

D'aquesta manera, ja no podrà denominar-se qualsevol producte com a "mascareta higiènica" i només aquells que tenen en compte les condicions arreplegades en la norma.

Els laboratoris que certifiquen les característiques de les mascaretes disposen de sis mesos per a obtindre l'acreditació UNE-EN ISO/IEC 17025. No obstant això, per a garantir el control d'aquests laboratoris des de l'entrada en vigor de l'orde, durant el període transitori hauran de provar que tenen implantada l'UNE-EN ISO/IEC 17025 i que han sol·licitat la seua acreditació davant de l'autoritat nacional. La sanció màxima per a aquells laboratoris que no seguisquen l'orde és el tancament durant cinc anys.

La normativa de les mascaretes en altres països

Davant de l’aparició de la nova variant britànica del virus, altres països europeus com ara França, Alemanya i Àustria han establit l’ús obligatori de les mascaretes FFP2 en el transport públic.

Una decisió ha obert també el debat de l’obligatorietat de les FFP2 en espais tancats a Espanya. Així, el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha demanat al govern espanyol que s’aplique aquesta normativa també a tot l’Estat.

Les mascaretes FFP2 són capaces de filtrar almenys el 94% de les partícules, si es col·loquen correctament, i ofereixen una protecció doble, contra les partícules externes que pot respirar la persona i frenant les que aquesta pot emetre a l'exterior. En un escaló més baix hi ha les quirúrgiques, que només eviten la transmissió d'agents infecciosos procedents de la persona que la porta posada i són d'un sol ús, és a dir, que no es poden reutilitzar.

També et pot interessar

stats