El Consell de Ministres sol·licita la quarta pròrroga de l’estat d’alarma i adverteix que no és moment d’experiments

Sánchez negocia amb Ciutadans i el PNB per a aconseguir el seu suport en la votació en el Congrés d’aquest dimecres.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, aquest dimarts
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, aquest dimarts / Efe

El govern d’Espanya ha aprovat aquest dimarts traslladar a votació la quarta pròrroga de l’estat d’alarma en el Congrés. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha insistit en roda de premsa, després de la reunió setmanal del Consell de Ministres, que aquest és l’instrument més eficaç per a frenar la pandèmia de coronavirus i ha recordat que tots els països més afectats han tirat mà de declaracions iguals o semblants contra la Covid-19. “L’estat d’alarma ha funcionat i no és moment d’apostar per experiments”, ha advertit amb contundència.

L’aprovació de la pròrroga, de moment, està enlaire, després que el PP s’ha mostrat disposat a no donar-hi suport, mentre que Esquerra Republicana ja ha confirmat que hi votarà en contra. L’executiu de Pedro Sánchez i el grup parlamentari socialista en el Congrés negocia a contrarrellotge amb Ciutadans i el Partit Nacionalista Basc (PNB) per a intentar garantir el seu suport en la votació.

La quarta pròrroga de l’estat d’alarma que es vota aquest dimecres al Congrés obtindria els 155 vots del PSOE i d’Unides Podem, a més del Partit Regionalista Càntabre, Terol Existeix, Més País i Compromís, amb els quals arribaria a 160. Si es donara aquest escenari, no tindria problemes per a superar la votació, sempre que el PP optara almenys per l’abstenció.

El ministre de Sanitat reitera que cal continuar restringint la mobilitat de la ciutadania perquè suposa el “principal vector de contagi”. Però més enllà de limitar la mobilitat, la portaveu de l’executiu espanyol, María Jesús Montero, ha advertit que, si no es prorroga l’alarma, “decaurien mesures” preses en aquestes setmanes que han ajudat els col·lectius “més perjudicats”. Entre altres ha citat els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) per causa de força major, que han evitat acomiadaments massius.

També et pot interessar

stats