El Congrés autoritzarà la segona pròrroga de l'estat d'alarma en mantindre's en el sí PP i Cs

Un hemicicle quasi desert també debatrà els decrets llei de mesures urgents per a mitigar l'impacte del coronavirus.

El president Pedro Sánchez en l'anterior ple, on es va fer la primera pròrroga de l'estat d'alarma
El president Pedro Sánchez en l'anterior ple, on es va fer la primera pròrroga de l'estat d'alarma / À Punt NTC

El Congrés dels Diputats autoritzarà previsiblement aquest dijous la segona pròrroga de l'estat d'alarma fins al 26 d'abril en mantindre's en el sí el PP i Ciutadans. Això no evitarà, però, que critiquen el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per la gestió que està fent contra la pandèmia de coronavirus.

El ple també votarà els últims decrets llei aprovats pel Consell de Ministres, amb una bateria de mesures per a mitigar l’impacte econòmic i social de la crisi sanitària, i mesures extraordinàries, com l’articulació d’un permís retribuït recuperable per als treballadors i treballadores de sectors no essencials.

Pedro Sánchez demanarà el suport a un hemicicle novament desert, amb la presència de només 43 dels 350 diputats, poc més del 10%, en aplicació de les mesures de prevenció pel coronavirus. La resta votarà telemàticament.

El govern espanyol arriba al ple amb menys consens del que va concitar en la primera pròrroga de l'estat d'alarma, que va quedar aprovada sense vots en contra. La CUP ha anunciat el rebuig i Vox ha anticipat que no donarà suport a la segona pròrroga si l’executiu no dimiteix en bloc. Tanmateix no ha descartat l'abstenció.

El PP i Cs sí que han garantit el vot favorable, assegurant que l’executiu superarà el tràmit, amb el peatge d’un debat que es preveu intens. L'aval de la cambra baixa confirmarà un confinament de quasi mes i mig.

S’espera que el líder popular, Pablo Casado, desplegue un discurs dur, en línia amb el qüestionament que el PP està fent fora del Congrés sobre la gestió del govern de coalició. A més, els populars votaran en contra dels últims decrets llei econòmics i socials aprovats pel Consell de Ministres.

Ciutadans es mou en una línia més conciliadora. Malgrat els retrets, la formació donarà suport a la pròrroga i negocia amb el grup socialista alguns canvis en els decrets. Al portaveu, Edmundo Bal, ja l'han donat d’alta del coronavirus i podrà estar al Congrés aquest dijous.

Les formacions independentistes es mantenen en l'abstenció, cas de JxCat i EH Bildu i probablement ERC (que no ha revelat el vot), perquè advoquen per un confinament més estricte. Aquesta exigència és un dels motius amb què la CUP argumenta el rebuig a la pròrroga.

Així les coses, el PSOE i Unides Podem formaran majoria amb els grups minoritaris, com Més País, Compromís, la UPN, Fòrum Astúries i Terol Existeix, entre altres, assegurant la viabilitat de la pròrroga i un suport al govern encara elevat.

També et pot interessar

stats