La Comunitat Valenciana administra en dues setmanes la primera dosi a més del 60% dels joves entre 12 i 19 anys

La campanya d'immunització s'accelera en els adolescents a pesar de la frenada estival, però el territori continua sent dels més endarrerits d'Espanya i només el 6,7% té la pauta completa

Dues joves després de rebre la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus a València
Dues joves després de rebre la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus a València / Biel Aliño (Efe)

La Comunitat Valenciana va començar l'agost com l'autonomia més endarrerida de tot l'Estat en la vacunació de la població de 12 a 19 anys, l'últim tram d'edat que contempla l'estratègia espanyola d'immunització contra la Covid-19. Només l'1,2% havia rebut almenys la primera de les dues dosis que requereixen les vacunes de Pfizer i de Moderna, les úniques avalades per a menors de 40 anys. El percentatge, però, ha agafat embranzida, especialment en les últimes dues setmanes, i supera el 68% en l'última actualització del Ministeri de Sanitat. 

La vacunació a Espanya aquest estiu ve marcada pels contrastos. Si al juny i al juliol la campanya anava com un tir, gràcies a l'arribada massiva de dosis, i s'encadenaven rècords diaris d'injeccions —fins a arribar a pics de 750.000 injeccions en només una jornada—, agost ha sigut un període de parada. El ritme d'immunització s'ha alentit en moltes comunitats autònomes, i la Comunitat Valenciana, que iniciava el mes amb registres inferiors a la mitjana estatal (el 72,9% de la població vacunable tenia almenys una dosi, 3,5 punts menys, i el 59,5% la pauta completa, 5,2 punts menys) ha aprofitat per a agafar impuls. 

El col·lectiu d'adolescents entre 12 i 19 anys era la gran assignatura pendent de la Conselleria de Sanitat Universal. Junt amb el de joves en la vintena, ha sigut el més colpejat per la quarta onada de la pandèmia —a Espanya es considera la cinquena— i ha registrat les incidències més elevades de coronavirus, precisament perquè era un grup d'edat que encara estava desprotegit, ja que el govern espanyol ha prioritzat la població més vulnerable, fonamentalment els majors i les persones que tenien alguna patologia prèvia. 

A data del 2 d'agost, la Comunitat Valenciana estava més de tretze punts per sota de la mitjana espanyola en l'administració de primeres dosis a la població entre 12 i 19 anys (1,2% enfront de 14,1%), a la cua del rànquing autonòmic. S'havia vacunat a penes 4.900 adolescents dels més de 420.000 en aquesta edat que hi ha censats a la Comunitat Valenciana. Ara la situació s'ha capgirat, i en l'última actualització del Ministeri de Sanitat el percentatge valencià escala fins al 68,8%, més de set punts per damunt del conjunt estatal. Només l'avança Astúries, que ja té el 72% dels seus joves amb almenys la injecció inicial. 

L'accelerada més gran es dona especialment entre el 10 i el 23 d'agost. Només en eixos catorze dies la Generalitat va inocular amb la primera dosi de la vacuna més de 270.000 persones de 12 a 19 anys, que suposen més del 60% del total. 

L'avanç ha donat oxigen a la campanya valenciana, però el retard amb què va començar la immunització dels més joves ha passat factura. Així, la Comunitat Valenciana encara se situa en la part baixa del rànquing autonòmic pel que fa a la pauta completa, junt amb Castella i Lleó, Galícia, Extremadura, Múrcia i Cantàbria. A data del 24 d'agost, només el 6,7% d'aquest col·lectiu ha finalitzat ja el cicle de vacunació i està protegit contra la Covid-19, un percentatge vora deu punts inferior a la mitjana espanyola, i a molta distància de territoris com ara les illes Balears, que ja ha vacunat amb dues dosis quasi la meitat dels adolescents de 12 a 19 anys (48,6%). 

També et pot interessar

stats